Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Håller i gång året om"

/
  • Kvartetten från Hudiksvall är redo att kämpa i landslagsfärgerna.

Sedan i höstas har en kvartett från Hudiksvall laddat för VM i triathlon.
På lördag kommer examensprovet när triathleterna drar på sig landslagsdräkten i Motala.
– Det ska bli fantastiskt roligt, säger Franz Hellberg, ordförande i Hudik Triathlon.

Annons

I höstas startades en ny idrottsklubb i Hudiksvall. Hudik Triathlon föddes och det är fyra aktiva från klubben som på lördagen deltar i VM i Motala.

Franz Hellberg tävlar i 40-44-klassen medan Peter Hällberg och bröderna Axlund, Per-Anders och Lars-Åke, gör upp i 55-59-klassen.

– Det ska såklart bli roligt. Vi kommer gå med i landslagets nationsparad och det märks att det finns ett ökat intresse för triathlon, säger Franz Hellberg som dock ser ett stort orosmoment inför tävlingarna: Vädret.

– Är vattentemperaturen under 13 grader blir simningen inställd. Då blir det i stället duathlon, där man springer och cyklar och sedan springer igen. Det är lite dumt för mig som inte är en så bra löpare, så jag hoppas det värmer på sig lite.

VM i Motala är en långdistanstävling. Om simningen blir av som planerad är det fyra kilometer i vattnet som gäller, innan tolv mil på cykeln tar vid för att sedan växlas över till tre mil löpning. Allt som allt är det ett par tusen triathleter som deltar i VM.

För att vara redo för en långdistans krävs naturligtvis mycket förberedelser.

– Vi håller i gång året om, simträning har vi skött så mycket som man hunnit med. Sedan har det gällt att undvika skador. Jag har haft problem med hälsporren och inte kunnat springa så mycket. Det oroar lite grann och vi får se om jag kommer i mål, säger Franz Hellberg som tippar Per-Anders Axlund som den i kvartetten med störst chans att nå en högre placering.

– Nja, det vet jag inte. Men formen känns bra, den är stigande, säger Per-Anders Axlund.

56-åringen har tränat fem-sex dagar i veckan inför VM och redan på onsdagen var han på plats i Motala tillsammans med sin bror, Lars-Åke Axlund.

– Vi var och kollade vattentemperaturen och den låg på 14 grader, så det är lite på gränsen.

Hur skulle det passa dig om det inte blev någon simning?

– Det är bättre för mig. Simningen är min sämsta gren, jag har bara simmat i tre-fyra år och lärt mig crawla. Cykel är min bästa gren, säger Per-Anders Axlund.

Även på damsidan finns Hälsingland representerat i årets VM. Rebecca Karlsson från Ljusdal tävlar i 30-34-klassen.

Mer läsning

Annons