Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Mamma får väl komma ner med matlådor"

/

Wilma Olsson från Edsbyn är bara 15 år, men har redan spelat golf i tio år.
I höst flyttar hon till Halmstad för att gå på golfgymnasium.
– Det är med blandade känslor jag flyttar, säger hon.

Annons

Som femåring fick Wilma Olsson följa med pappa Kent till Alfta-Edsbyns golfklubb första gången. Hon fastnade direkt för sporten och i dag drömmer hon om att blir golfproffs.

– Pappa tog med mig till golfbanan. Eller tog med, jag ville inte vara hemma så han var tvungen att låta mig följa med, säger Wilma Olsson, som i augusti flyttar till Halmstad för att studera samhällsvetenskapliga programmet på Aspero idrottsgymnasium.

Utöver det vanliga schemat kommer hon ha tre till fyra tillfällen per vecka med ett par timmars golfträning. Där kommer hon få en riktig golftränare som kan hjälpa henne att utvecklas, något som hon saknar här hemma.

– Jag har lärt mig själv mer eller mindre. Jag har fått lite hjälp av Franco Bergman och Micke Sundberg och har tränat ett par gånger hos Dan Barsk i Bollnäs. Men jag har aldrig haft någon riktig golftränare, säger Wilma Olsson och berättar att det är den mentala träningen hon behöver mest hjälp med:

– Jag förlorar jättemycket på det mentala. Det är svårt att träna själv, jag vet inte var jag ska börja. Han som är tränare i Halmstad är även mental coach, så jag hoppas verkligen han kan hjälpa mig.

Wilma Olssons stora förebild är Pernilla Lindberg från Bollnäs, som förra veckan kom på en femte plats i US Open. I julas möttes de under ett träningspass.

– Pappa ordnade så jag fick träna styrka med henne. Det är coolt att hon kommer härifrån och har gått så långt, säger Wilma Olsson.

Hon har redan hunnit spela tävlingsrundor både på regional- och riksnivå. Det stora målet är att få spela Majors och Solheim cup. Men först ska hon alltså flytta från familjen och vännerna i Edsbyn till skolan i Halmstad. En flytt som väcker blandade känslor.

– Det ska bli jätteroligt att börja på skolan, men jobbigt att bo själv. Jag brukar inte ens vara ensam hemma, säger Wilma Olsson, som tror att matlagningen kommer bli det jobbigaste:

– Mamma får väl komma ner med matlådor, säger hon och skrattar.

Mer läsning

Annons