Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs golftalang Alice Johansson vill gå i Lindbergs fotspår: "Är henne jag ser framför mig"

För några år sedan gjorde Bollnäs Golfklubb en medveten satsning på ungdomsspelare. Och nu börjar det bära frukt – väl illustrerat av snart 12-åriga talangen Alice Johansson som i helgen spelar final i Skandia Cup.

Annons

I ungefär 20 års tid har en bit av en åker ett stenkast från Alice hem varit klippt och använts till antingen golf eller fotboll. Och det har blivit många timmars nötande där för 11-åringen som redan i år kvalat in, eller rättare sagt, spelat sig fram till en riksfinal i Scandia Cup.

Först via ett klubbkval, vidare till ett distriktskval och slutligen en regionsfinal. Nu ska hon och Sverigeettan bland 13-åringarna, Gävles Rebecka Gyllner, svara länets färger när finalen avgörs på Lindö Park i Stockholm. Det blir inspel på fredag följt av 36 hål under lördag och söndag.

Alice Johansson, 11-årig golfspelare från Bollnäs som spelar riksfinal i Stockholm till helgen.

– Det var inte så tufft att nå finalen, det var bara att spela som vanligt och inte tänka att det var en tävling. Jag är rätt duktig på att hålla nerverna i styr. Jag har tränat så mycket, så jag vet alltid vad jag ska göra och slipper tänka så mycket när jag tävlar, säger Alice Johansson, som är den förste från Bollnäs GK sedan Niklas Källänge spelade för nästan tio år sedan.

Dessförinnan var det LPGA-stjärnan Pernilla "Pillan" Lindberg som var senaste Bollnässpelare i en riksfinal. Som kuriosa kan nämnas att även "Pillan" har rötter i Lenninge.

Och fler likheter finns. "Pillan" Lindberg var en duktig utförsåkare – samma gäller för Alice.

– Jag åker slalom, jag brukar vara på pallen nästan jämnt. Det är lite som "Pillan". Golf och slalom är lika roligt så jag kan inte välja en. Men jag kan köra dubbelt ett tag till, säger Alice, som vet vad som krävs för att en dag nå dit hennes idol är.

– Det viktigaste är att träna mycket, vila och äta mycket. Och ha lite talang för det. Jag tränar varje dag, jag har spelat sedan jag varit jätteliten och det har hela tiden varit roligt. Och det blir ännu roligare när man ser att bollen gör det man vill.

Alice Johansson trivs bra hemma i Lenninge där hon kan träna närspel ett stenkast från hemmet.

I vintras fick hon också träffa "Pillan" Lindberg som var på ett av sina numera sällsynta besök i hemstaden.

– Det är henne jag ser framför mig, att komma dit hon är. Jag fick jag råd och hon tyckte att jag slog bra och tyckte jag skulle fortsätta så, säger Alice.

Att hon lyckas så bra med golfen, hon möter alltså ett år äldre spelare i Scandia Cup-finalen, kan ha en förklaring i den satsning som Bollnäs GK inledde på barn och ungdomssidan för några år sedan.

Rent konkret har det inneburit att klubbens pro Dan Barsk tränat dem en dag i veckan och föräldrar eller andra ledare en annan dag. Dessutom har klubben haft ett golffritids under sommaren där ungdomsspelarna fått heldagar på banan att nöta in sitt spel.

Effekten börjar nu visa sig...

Mer läsning

Annons