Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullkontakt nästa steg för Jenny

/
  • Jenny Sjödin hälsar på i sin gamla hemstad Hudiksvall bara två gånger om året. Då blir det förstås komprimerat program för att hon ska hinna träffa alla sina släktingar.

Guld i den största tävlingen i England. Silver i de amerikanska mästerskapen. Jenny Sjödin från Hudiksvall har tagit ytterligare kliv mot den absoluta toppen i den avancerade proffsbrottningen ¬– submission wrestling. På tillfälligt besök i hemstaden Hudiksvall njuter hon av sommarvärmen samtidigt som hon förbereder sig för nästa stora steg. In i den verkliga hetluften

– MMA.

Annons

– Jag känner att det är dags nu. Mina coacher har pushat på länge, men jag har velat förbereda mig ordentligt. Jag vill känna mig trygg och säker innan jag går upp i ringen. Jag har tränat disciplinen i ett och ett halvt år och snart är det dags för den första tävlingsmatchen.


Jenny bor fortfarande i Manchester, England, där hon tränar och går sina flesta matcher. Men hon får allt fler inbjudningar som till exempel från USA och andra länder i Europa. Förutom egen satsning coachar hon också andra talanger, både män och kvinnor.
Ibland ställer hon också upp i ”försörjningsmatcher” i wrestling, som mer går ut på show, underhållning och teater och är inga riktiga tävlingsmatcher. Men sporten är oerhört populär i England och USA och drar massor av publik
– Jag var med i Hudiksvalls ungdomsteater en gång i tiden och försöker väl använda litet av det skådespeleri jag lärde mig där, skrattar Jenny.


Under säsongsuppehållet jobbar hon som politisk redaktör och krönikör på Sundsvalls Tidning för tredje året i rad.
– Det blev litet längre vikariat i sommar än vad jag räknat med. Men jag försöker samtidigt träna så bra som möjligt, både styrka och kamp, för att vara i form när jag reser tillbaka till England, säger hon.
Fysisk träning och intellektuellt skrivande är en intressant kombination. Jobbet på redaktionen innebär också en viktig del av Jennys inkomst under året. ed sin vänsterliberala övertygelse är jämlikhet och jämställdhet frågor som Jenny brinner för och gärna driver som politisk skribent. I brottningen ser hon samma orättvisor som i vardagslivet.
– Männen har betydigt större prispengar än oss kvinnor. Vi får bara en tredjedel av vad männen kan nå upp till i sina fighter, säger hon och visar tydligt med en min vad hon tycker om det.


Det är i grappling, disciplin med många namn, som hon skördat stora framgångar det senaste året. Inför den största turneringen i England – Ground Control – hade Jenny förberett sig minutiöst. Hon gick ner en viktklass utan att tappa styrka och sopade mattan med sina motståndare trots att de kunde väga upp till tio kilo mer än Jenny. Tävlingen gick i öppen klass.
Guldmedaljen hemma i Manchester i slutet av maj följdes efter ett par veckor upp med silver i de amerikanska mästerskapen.
– Jag flög till New York ett par dagar före tävlingen och kände fortfarande av jetleg när det var dags för fight. Så jag är ändå helnöjd med resultatet. Silver i de amerikanska mästerskapen ger mig självförtroende. Det var samtidigt min första match i den avancerade divisionen.


Brasiliansk jiu-jitsu är ett annat namn på en variant inom submission wrestling. Här graderas kunskaperna genom bältesfärger. För uppgraderingen till blått bälte har hon i hårda tester med poängbedömning visat att hon behärskar sporten. Ett test innehåller domargranskning av tekniken och samtidigt hårt matchande med motståndare i flera kategorier. Testet kallas Ironman – ett namn som väl säger allt.
Jenny jobbar nu målmedvetet vidare med sikte på att en dag få komma till Japan – de stora fighternas land. Hon blir kvar i Sverige till i mitten av september, sedan bär av tillbaka till England och raka vägen in i den betydligt tuffare disciplinen MMA.

Mer läsning

Annons