Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärntätt på SM

/
  • Leif-Göran Mosell är tävlingsledare för SM i friidrott avgörs i Söderhamn i helgen.

SM-publiken är att gratulera.
Hela svenska friidrottseliten kommer till Söderhamn.
Men det finns också en hälsing i storform som siktar på medalj.
– Det är i stort sett hemmaarena för Joel Groth, säger tävlingsledaren Leif-Göran Mosell.

Annons

På fredag strax efter lunch är det dags för den första av totalt 714 starter under de tre dagarna som SM arrangeras i Söderhamn.

En del är förstås intressantare än andra.

Och SM-arrangörerna har lyckats samla i hop ett riktigt vasst startfält.

– Man förväntar sig kanske inte att alla de bästa ska komma. Men det ser så ut. Det känns jätteskönt att vi fått med de flesta av stjärnorna som vi räknat med.

– De enda jag saknar i dag är Abeba Aregawi och Meraf Bahta. Men de är redan klara för VM och ligger på träningsläger för att förbereda sig dit.

Publiken runt friidrottsovalen på Hällåsen kan se fram emot flera intressanta dueller mellan den samlade svenska eliten. Och det finns några som Leif-Göran Mosell ser fram emot lite extra:

– Fighten mellan Michel Tornéus och Andreas Otterling som är likvärda i längd. Likadant är det på tjejsidan mellan Erica Jarder och Khaddi Sagnia som också är spännande.

Världsmästerskapen i friidrott kommer att arrangeras i Peking mellan den 22 och 30 augusti. Att SM-tävlingarna ligger bara så tätt inpå ser Leif-Göran Mosell inte som något negativt. Det finns fortfarande flera aktiva som siktar att få lösa ut sina VM-biljetter under SM-helgen.

– Det känns bara positivt just nu. Det är 14 dagar till VM och några till har chansen att kvalificera sig dit, säger Mosell som nämner namn som Moa Hjelmer, Johan Wissman och Charlotta Fogberg.

Hur viktigt är det för SM att de stora namnen kommer?

– Vi har inte de riktiga storstjärnorna längre som i början av 2000-talet när Carolina Klüft och Christian Olsson var som bäst. Det är mer en större bredd och framför allt finns det många duktiga yngre friidrottare som exempelvis löparen Andreas Almgren och Lisa Gunnarsson i stav.

– Det är lika spännande egentligen.

Det finns även löpare från Hälsingland som har goda förhoppningar om att blanda sig i medaljstriden. En är förstås Arbråsprinten Joel Groth som tävlar för Bollnäs FIK.

– Det är fascinerande att se för i princip varje lopp han gör sätter han nytt personbästa. Och att gå från 100 till 400 meter är en ganska stor omställning, men han verkar klara det, säger tävlingsledaren Mosell.

– Sprintern Malin Ström kan nog också vara med och kriga lite grand efter att ha varit barnledig ett tag. Även Jonathan Holm på 110 meter häck från Strand ligger och nosar på en medaljplats.

I en publikmässig synvinkel hoppas förstås också arrangörerna på bra väder.

– 3 000-4 000 personer per dag, fredag, lördag och söndag, måste vi ha som mål, säger SM-chefen Sören Calleberg.

Mer läsning

Annons