Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM-chefen: "Vi hann inte i mål"

/
  • Läktarbygget inför friidrotts-SM är i full gång och snart ska det provisoriska taket på. Efter SM måste dock ett nytt permanent tak byggas
  • Sören Calleberg, SM-chef.

Ett av kraven för att anordna friidrotts-SM är att minst en av läktarna ska ha plats för tusen sittplatser under tak – något som kommer att uppfyllas.
På Hällåsen blir det ett provisoriskt tak, som senare måste ersättas av ett permanent.
– Vi får konstatera att vi inte hann i mål med den biten och då får vi ordna en tillfällig lösning, säger SM-chefen Sören Calleberg.

Annons

Med precis en månad kvar till friidrotts-SM i Söderhamn byggs det för fullt på den nya långsideläktaren på Hällåsen. En läktare som lagom till tävlingarna ska täckas över med ett provisoriskt tak, då den insamlade byggmaterialet från sponsorer inte räckt hela vägen till byggandet av ett tak.

– Det är delvis riktigt, och samtidigt finns inte tid för att få till en permanent lösning så då blir det en tillfällig, tyvärr. Mindre bra, men nödvändigt, säger SM-chefen Sören Calleberg.

Söderhamns kommun, som stått för kostnaden på drygt tre miljoner för upprustningen av anläggningen inför SM, har inte varit involverade i processen i bygget av den nya läktaren.

– Vi har inte upphandlat något tak i samband med upprustningen av anläggningen. Avtalet för läktaren med tak var, precis som den läktare som redan finns, att den skulle byggas i föreningsregi med hjälp av sponsorer, säger Anders Uddén, kultur- och fritidschef på Söderhamns kommun, som också sitter med i den lokala organisationskommittén (LOK).

Han säger också att själva takkostnaden, som den lokala organisationskommittén kommer att stå för, i sig är relativt liten i hela sammanhanget.

– Ja, utifrån hela bilden så är drygt 100 000 kronor en liten kostnad, säger han.

Problemet som kvarstår är att när läktartaket plockas ned efter SM-dagarna står den nya träläktaren oskyddad och måste oavsett komma att skyddas.

– Jo, den måste skyddas. Meningen är att det ska bli ett permanent tak, men tyvärr så hinner inte det bli möjligt till SM, säger Sören Calleberg.

Men hur kostnaden för det framtida taket ska finansieras är dock en fråga som hänger i luften.

– När det gäller det permanenta taket är det oklart, säger SM-chefen Sören Calleberg.

Från arrangörsföreningen Söderhamns IF:s håll så finns inga pengar att skjuta till för bygget av vare sig ett provisoriskt eller permanent tak.

– Det enda jag vet är att vi inte kommer att betala, för det kan vi inte. Vi är en breddförening som dessutom är hyresgäst på Hällåsen, säger ordföranden i Söderhamns IF, Fredrik Andersson.

Mer läsning

Annons