Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sagnias "pers" lovar gott inför VM

/

Khaddi Sagnia ser ut att komma till VM i Peking i kalasform.
Göteborgskan vann SM-längdhoppet på nya personbästat 6,78.
– Det betyder supermycket, säger Sagnia.

Annons

21-åriga Khaddi Sagnia har den här säsongen tagit över den svenska längdhoppstronen från Erica Jarder och kom till SM i Söderhamn med VM-biljetten redan säkrad. I kvalet hoppade Sagnia 6,71, en tangering av mästerskapsrekordet som hon sedan slog i finalen.

6,78 (i 1,9 meters medvind) var en putsning av det personliga rekordet med sex centimeter – och ett rejält formbesked inför det stundande världsmästerskapet.

– Det känns otroligt otroligt kul med SM-guld och personbästa. Nu när det är VM snart också kan det inte bli bättre, säger Sagnia.

SM-insatsen var extra imponerande med tanke på att Sagnia har rehabtränat för en överbelastningsskada i låret den senaste tiden. Känslan efter rekordhoppet beskrev hon så här:

– Det var helt sjukt. Jag märkte inte vad jag hade gjort förrän jag landade i gropen och gick upp och såg hur långt det var. Den känslan... Jag ville typ dra av mig allt hår, haha, säger Sagnia som planerade att fira med prinsesstårta efteråt.

Någon anledning att fira sitt silver hade däremot inte Erica Jarder. Sista chansen att säkra en plats i VM blev ett misslyckande, Jarder stannade på 6,54. Nu får 29-åringen nervöst vänta i ett par dagar och se om hennes årsbästa (6,69 från inomhussäsongen) ändå räcker för att få vara med i Peking.

På söndagseftermiddagen låg Jarder på den 32:a och absolut sista rankningsplatsen för att komma med.

– Vi får se. Just nu är jag bara besviken att jag inte klarar kvalgränsen (6,70), säger Jarder.

– Jag har försökt att inte stressa sista veckan, men det har varit svårt att inte göra det. Det funkar inte att jaga kvalgränser, det kan man fråga flera om.

När SM-tävlingarna i Söderhamn var över hade totalt 19 svenska friidrottare kvalat in till VM. Ytterligare en handfull ser ut att kunna få en VM-inbjudan ändå. Förutom Jarder handlar det om:

+ Axel Härstedt och Daniel Ståhl, diskus. Duon ligger 26:a respektive 31:a på rankningen. Totalt 32 får tävla i VM.

+ Charlotta Fougberg, 3 000 meter hinder. Har inte alls nått samma nivå som förra säsongen men ligger på den 45:e och sista platsen för att få springa i VM.

+ Sofie Skoog, höjd. Slog till med nytt personbästa (1,92) i SM. Räcker för tillfället till delad 24:e plats på rankningen. Totalt 23 får tävla i VM.

Kvalificeringstiden för VM går ut på måndagen. Tidigast på tisdag kan Jarder & co hoppas på att få en VM-inbjudan från Internationella friidrottsförbundet.

Mer läsning

Annons