Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nikki är sprintkometen i Bollnäs FIK som växlat upp under våren: "Jag har hittat harmonin och farten"

En komet på väg, med draghjälp av en nytänd stjärna. Nikki Sjöberg har under våren, sporrad av rutinerade Malin Ström, hittat en ny växel. – Mycket bättre än väntat, säger 18-åring i Bollnäs FIK som med 12.03 på 100 meter är nära elitklass, och näst bäst i sin åldersklass i Sverige.

Annons

Solen stänker över de nylagda löparbanorna på Sävstaås IP.

En ensam tjej joggar rakan fram, Nikki Sjöberg värmer upp inför ännu ett av sommarens många träningspass.

TV: Vem är Nikki Sjöberg? Här berättar sprintkometen själv.

– Det blev inget sommarjobb, men det känns ganska skönt samtidigt. Nu kan jag fokusera ännu mer på träningen, säger den ambitiösa 18-åringen, som annars studerar på samhällslinjen på Torbergsskolans friidrottsgymnasium.

Hon är fylld med positiv energi efter en vårsäsong där talangen har blommat ut och tiderna blivit allt bättre.

Något som förutsätter en "näringsrik" miljö och ett harmoniskt sinne. För några år sedan var det ett mer visset läge.

– Familjen flyttade från Stockholm till Rengsjö när jag var fem år. 2014 flyttade jag till Stockholm igen, för att bo med pappa och börja gymnasiet. Men det var svårt, jag saknade så mycket i Bollnäs. Hälsingland hade ju blivit som hemma för mig, berättar Nikki, som även på löparbanan saknade det rätta drivet.

– Det svårt att prestera bra när man inte mår riktigt bra. Det funkade inte, så jag flyttade hem igen, säger Nikki, som numera är sambo med David Johansson (hockeyspelare som väntar på ett lag) på Rehn.

Nikki Sjöberg har under våren rivstartat mot allt bättre tider.

Med livet tillbaka i en bättre takt, hittade Nikki Sjöberg den rätta rytmen även på sprintbanan.

Det första värdebeviset kom i ett 60-meterslopp inomhus i vintras.

– Tidigare hade jag gjort tider på strax över åtta sekunder, nu blev det plötsligt 7.79. Det var väl då jag började ana att något kunde vara på gång.

Och det var det också.

Under våren har Nikki Sjöberg levererat topptider, särskilt på 100 meter där hon med 12.03 (på de snabba banorna i Skara) placerar sig som 13:e på seniorernas årsbästalista, och som tvåa i F19.

Även på 200 meter är hon mycket bra med, där tiden 25.10 räcker till en 21:a plats på seniorlistan och en femte plats i F19.

– Det är långt över förväntan. Och nu hoppas jag såklart klara mina första drömgränser, under 12 sekunder på 100 meter och under 25 sekunder på 200 meter.

En annan, och nog så viktig, nyckel till framgången är 29-åriga Malin Ströms helhjärtade satsning i comebacken.

– Ingen kunde vara gladare än jag. Vi komplementerar varandra så bra, att vi kan sporra och sparra tillsammans betyder mycket för båda. Vi kan utveckla våra svaga sidor, säger Nikki Sjöberg, som snabbt utvecklat sin explosiva sida.

– Starten är en styrka, och på 200 meter brukar jag ta de flesta i kurvan men tappa mot slutet. Så visst finns det en del att jobba på.

Nikki Sjöberg ägnar sommaren åt träning, och åter träning.

Bollnäs framgångsrike tränare Hansa Näsman ser en hel del att utveckla, men också en stor potential i den unga sprintern.

– Hon har gjort en bra resa, har sitt fokus på friidrotten nu och kan med rätt utveckling absolut nå landslagsnivå. Det har också stor betydelse att Nikki och Malin kan göra det tillsammans, något som också avlastar mig som tränare, säger Hansa Näsman.

För både Nikki Sjöberg och Malin Ström väntar närmast klassiska Fortumspelen hemma på Sävstaås på lördag, men räkna inte med några topptider där.

– Nä, de nya banorna är väldigt fina och bra för träning, men lite för mjuka för vassa tider i sprint. De bästa tiderna kommer oftast på hårda banor, som i Skara eller Sundsvall, säger Nikki Sjöberg, med säsongens stora mål i början av augusti när JSM avgörs i Hässleholm.

– Jag bör ju ha en bra chans på pallen på 100 meter där.

Mer läsning