Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mattias Jons till final

/

Knappast någon trodde på en finalplats för den svenska släggkastaren Mattias Jons på tisdagsförmiddagen. Varken innan eller under tävlingen. Han hade kastat 71.30 i sitt första kvalkast, satt det andra i kastburen och hade bara ett kast kvar. Han behövde 73.88 för att, som siste kastare i kvalet, ta sig vidare. Det blev 74.56.

– Det känns så jäkla gott, sa Mattias.

Annons

I dag fick så svenska folket lära sig ett nytt friidrottsnamn i och med att Mattias fixade en finalplats i slägga när det som bäst behövdes. Han nådde 71.30 i sitt första kast och när det andra satt i kastburen så började förstås nerverna göra sig påminda.

– Men ändå inte så darrigt som man skulle kunna tro. Det var mest klantigt av mig att sätta släggan i nätet. Nu laddade jag max och det kanske syntes i kastet också. Jag åkte runt i ringen som en disktrasa, men släppte i alla fall ut släggan och 74.56 är definitivt godkänt. Jag anade att det skulle räcka till final när jag hörde några som jublade och just nu är jag bara tacksam över att få ha lyckats ta en plats bland de tolv i finalen.

Finalen i morgon, onsdag?
– Jag tror att det kan bli långt. Det ska i alla fall bli hur kul som helst att få gå in och göra minst tre kast till. Kastringen på Olympiastadion är snabb och bra och jag ska definitivt göra allt för att sätta nytt personligt rekord, det vill säga längre än de 74.76 som jag kastade i Järvsö, sen får vi se hur långt det räcker.

Hur stort är det här med hälsingeögon sett?
– Det vet jag inte, men för mig är det oerhört stort.

Mer läsning

Annons