Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knäskadad Joel Groth om första motgången och missad EM-chans: "Väldigt sur tajming"

Han har seglat fram i medvind de senaste tre åren.
I bästa form jagade Joel Groth, Bollnäs FIK, kvaltiden på 400 meter häck till EM.
Då kom knäskadan och satte stopp.
– Motgångar får man ta, synd på tidpunkten bara, säger den 25-åriga landslagslöparen från Arbrå.

Annons

Det är tre år sedan Joel Groth tog det stora steget, och satsade fullt ut på att förvalta och förädla sin ansenliga talang.

Under ledning av tränaren Hansa Näsman har det sedan dess varit full fart framåt för Arbrågrabben, först som framgångsrik sprinter och sedan förra säsongen med en mer fokuserad satsning på 400 meter häck.

Den betalade sig direkt, med både SM-guld och dubbel seger i Finnkampen.

Joel Groth sinkas, för första gången, av en skada och missar chansen att ta sig till EM.

Och den här säsongen var ambitionen att lägga i en internationell växel med EM i Amsterdam i början av juli som det stora målet.

Och just där kan det gå att söka orsaken till Joel Groths plötsliga motvind.

– Det gällde ju att snabbt komma i form för att jaga kvaltiden till EM. Och möjligen ledde det till en överansträngning att ligga på så hårt så tidigt, säger Joel Groth.

Som nu sinkas av en bristning i knäskålssenan med en sannolik inflammation.

Prognosen är just nu cirka tre veckors försiktig rehabträning innan det kan vara dags för lättare löpträning igen.

Läs mer: Fick Hälsingeguldet efter den perfekta säsongen

– Det är inte mycket jag kan göra. Det blir cykling tio minuter två gånger om dagen. Det är ju ovant och det riktigt kryper i kroppen. Tajmingen var ganska olyckligt, jag var i bästa form när skadan kom, säger Groth, som i början av juni var på väg mot en topptid i Sollentuna.

– Det flöt perfekt i nio häckar och jag var på väg mot låga 51 sekunder, då jag ramlade. Eftersom kläderna fanns vid mållinjen gick jag in på tiden 77 sekunder.

Några dagar senare blev läget akut vid tävlingar i Skara, där Joel Groth sprang 100 meter.

– Det var tuff smärta hela vägen, det höll inte längre. Jag gjorde en magnetröntgen och fick det dystra beskedet om skadan, säger Groth, som missar mer än chansen att kvala in till EM.

– På torsdagen skulle jag ha debuterat i Diamond League-galan på Stadion. Det var trist att missa den möjligheten att få möta världsmästaren.

Nu försöker Joel Groth att hålla humöret uppe, väl medveten om att han kommer att få fler chanser.

– Motgångar kommer ju alltid, det viktiga är hur man hanterar dem och går vidare. Och jag är bara i början av min karriär, egentligen, säger Joel Groth som flyttar säsongens målbild med sikte på två tunga helger i slutet av säsongen.

– Först handlar det om SM i Sollentuna, då vill jag gärna ta revansch och försvara guldet från Söderhamn. Helgen efter väntar Finnkampen, det är också en fin morot.

Mer läsning

Annons