Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johanna och Linas idé blev en succé – hoppas på lång löparhöst: "Vill få ut folk i skogen"

Vill du springa i skogen men är kanske lite rädd för att ta steget ut i det okända? Lugn, Johanna Björklund Hansson och Lina Schols har lösningen. – Allt handlar om att få folk att våga testa, säger de båda initiativtagarna till Vildmarkslöpning i Hälsingland

Annons

Lina Schols är en orienterare i grunden och har alltid haft löpningen med sig. Johanna Björklund Hansson började med handboll men kom rätt snabbt att fastna för löpning.

Båda arbetar som idrottslärare i Bollnäs, och under en av många lektioner på Solrosens IP kom idén att starta upp terränglöpning i Bollnäs.

– Det handlar om att få ut få ut folk i skogen och få dem att våga testa nya stigar. Det är lite blandat hur vi kommer springa, första tillfället var det obanat med små och stora stigar. Det var spännande, säger Lina Schols.

Då premiärturen genomfördes vid Bolleberget, med start på Brånan, kom 31 löpsugna, i alla åldrar. Över förväntan för de båda löparentsiasterna – och något som ger mersmak inför höstens fortsatta satsning.

De båda idrottslärarna Johanna Björklund-Hansson och Lina Schols har dragit igång vildmarkslöpning i Bollnäs.

– Tanken nu är att vi har olika platser runt i Bollnäs där vi springer, huvudsaken är att vi kommer ut i skogen. Vi vill att folk själva ska våga sig ut till slut och då är det ju inte snitslat, säger Johanna.

De räknar med att till en början genomföra tio olika rundor, sen hoppas de kunna hålla på länge.

– Vi kan köra när det blir mörkt också, det finns ju pannlampor och blir det lite snö så lyser det upp fint. Vi kör så länge folk vill komma, säger Johanna.

Vad krävs det för nivå på löpningen för att hänga med er ut?

– Egentligen kan man vara på vilken nivå som helst, vi har ju märkt upp banorna så man kan springa i sitt eget tempo. Man behöver ingen bakgrund alls. Första gången hade vi åldrar från 14 år till 55 år och lika många killar som tjejer. Det är en perfekt träning. , säger Johanna.

– Det var alltifrån de som håller på mycket till dem som tänkte att "oj, kommer jag klara det här", säger Lina.

Båda ser fram mot onsdagens runda som kommer starta vid Nyfors, på gränsen mellan Fröste och Galven, en mil från Bollnäs. Basen blir Hälsingeleden, men med några överraskningar på vägen.

– Vi kommer också att springa i obanad gammal skog och på slutet så blir det vadning över Galvån. Så det blir ett litet äventyr, säger Johanna.

Har ni någon extra koll så ingen springer vilse?

– Vi delar upp oss så att en springer i täten och en av oss ligger längst bak. Sen är det ju lite under eget ansvar. I onsdags så var det några som sprang lite extra och var upp på båda Bollebergen. Men de var glada ändå när de kom i mål, säger Lina.

Mer läsning