Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joel Groth dubbelt nominerad i Friidrottsgalan

/
  • Joel Groth är dagens stora profil inom friidrotten i Hälsingland. För drygt 20 år sedan var en annan hälsingeprofil i rampljuset på just 400 meter häck – Ljusdalstjejen Frida Johansson, numera Johansson.
  • Guldglädjen vid SM i Söderhamn var säsongens höjdare för Joel Groth.
  • Det blev en strålande säsong – på fyra (!) olika sträckor.

Det var en dundersäsong – och den ekar ännu.
Vid Friidrottsgalan den 25 november är Joel Groth nominerad i två av fem klasser.
– Jätteskoj, ännu ett skönt kvitto, säger den 24-årige Arbrågrabben i Bollnäs FIK som tog ett jättekliv i karriären, inte minst på nya paradsträckan 400 meter häck.

Annons

Det var den heta sommaren när Joel Groth fick full effekt av sin satsning på heltid.

Det var dessutom säsongen då esset i Bollnäs FIK, på sätt och vis, tog fem steg framåt genom att ta ett steg bakåt.

I samråd med tränaren Hansa Näsman var han tillbaka där allt började som junior - långa häcken. Samtidigt hittade Joel Groth en extra växel även som sprinter.

– Framgångarna på 400 meter och 400 meter häck var kanske inte så förvånande, jag hade tränat bra och visste jag hade bra tider i kroppen. Då var det mer oväntat att det skulle lossna så även på de korta sträckorna, säger Groth, som själv ser tillbaka med viss förundran på sina placeringar i topp på fyra årsbästalistor (se faktaruta).

Läs mer: Groths grymma form

– Alltså, jag blir lite tagen av siffrorna. Jag snackade med Torbjörn Eriksson ( "Grycksboexpressen" - reds.anm) om det där, och han säger att det knappast funnits någon med den träffbilden tidigare i Sverige. Men så var det också en säsong där varje tävling kändes så laddad och bra, där jag även klarade den mentala pressen och egentligen inte hade någon svacka alls.

Om du måste välja – vad var höjdaren?

– Det måste bara bli SM-guldet på 400 meter häck på hemmaplan i Söderhamn, med den stämningen och allt runt omkring. Det var också ganska häftigt göra ett bra lopp på 400 meter i samband med Golden League på Stockholms Stadion.

Läs/se mer: Uppvisning på SM

Just nu är Joel Groth inne i en tung träningsperiod, och ser fram emot januari med tre veckor läger i sköna Doa och en av v'ärldens bästa träningsanläggningar.

Nästa säsong väntar än större fokus på 400 meter häck.

– Med min fysik, och sett till konkurrensen, är det min bästa chans att nå långt på en internationell scen. Det roliga är ju också att det finns så mycket kvar att förbättra där. Och den här säsongen blev det bara fem starter på fyra tävlingar, nästa säsong blir det betydligt fler, säger Joel Groth – den första i modern tid med tänkbar kapacitet att jaga Sven Nylanders svenska rekord på 47,98 från OS i Atlanta 1996.

Än bättre förutsättningar får också "hemvävde" Groth när de nya löparbanorna på Sävstaås ligger klara till våren.

– Jag söker så bra träningsmöjligheter som möjligt, och nu får jag de allra bästa på hemmaplan. Då finns det ingen anledning att flytta.

Men först väntar Friidrottsgalan, på Stockholm Waterfront onsdagen den 25 november med Carolina Klüft som värd.

Läs mer: Historisk dubbel i Finnkampen

Där är Joel Groth nominerad i två klasser – årets genombrott i landslaget och årets prestation i Finnkampen.

– Det är ju så kul bara att vara nominerad, och kanske har jag en liten chans vad gäller Finnkampen. Men i landslaget ska Andreas Otterling bara ha priset för sitt EM-brons i längdhopp.

Mer läsning

Annons