Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är VM-topplistan jag helst inte vill ändra på

/

Annons

Friidrotten släpade på en accelererande och exploderade dos av dopningsskandaler.

Då drog den till Kina och ett VM.

Där kom Usain Bolt tillbaka och plötsligt var smogen bortblåst både över Peking och sporten.

Ungefär så.

Är det så? Knappast. Men de 15:e världsmästerskapen har varit sportsligt alldeles lysande och självklart, när Kina ska slå på propagandaapparaten så gör man det till tvåhundra procent, perfekt arrangerande.

Det senare är jag inte förvånad över. Det skedde under OS 2008, samtidigt som kritiken mot samhällssystemet i Kina avtar och kommer att vara ännu svalare till vinter-OS 2022 – oavsett vad som händer politiskt i landet.

Det kallas väl anpassning.

Ungefär som vi numera vant oss vid att man ändrar resultatlistorna i friidrott i efterhand, numera flera år senare.

Ser man på och följer friidrott får man, jag skrev om det innan mästerskapen, räkna med att bli lurad – i realtid och sedan retroaktivt.

Just nu är dock tävlingarna i Fågelboet oerhört imponerande, med vassa resultat, spännande genombrott – och raffel till sista hundradel, kast och hopp. Bättre än så här kan det aldrig bli – även om vi svenskar blev utan medalj i den stenhårda konkurrensen. Finland tog Nordens enda, Tero Pitkämäki i spjut.

Här är i alla fall topparna från Peking-VM, där det ibland skiljer hundradelar och millimeter mellan placeringarna – och den kunde ha varit dubbelt så lång faktiskt.

1) Usain Bolt. Hade varit skadad, var ifrågasatt, hade en utmanare i Justin Gatlin som låg några steg före när startskotten ljöd. Sedan kom Bolt och passerade först före mållinjen på 100 meter, sedan defilerade han fram till guldet på 200 meter och rusade självklart i mål först på den avslutande stafetten. Bara segway-fotografen Song Tao fick Bolt på fall. Bolt anses efter Peking-VM som friidrottens störste genom tiderna, och nu även kanske som idrottsvärldens främste någonsin. Fortast springer han i alla fall – trots att han har hela sporten som en mantel över axlarna.

2) Mo Farah. Omöjlig att stoppa på 5 000 m och 10 000 m när han för det tredje globala mästerskapet i rad vann dubbelt. På 10 000 m försökte Kenya knäcka britten med ett lagtempo – på 5 000 m användes Farahs egen långspurt emot honom. Och både i finalen på 10 000 m och försöken på 5 000 m var han nära att falla.

3) Spjutexplosionen. Grenen var rätt öppen, tills två Finlandstränade kastare tog över. Först egyptiern Ihab Abdelrahman El Sayed, Egypten, 88,99 – och sedan, ojojoj, kenyanen Julius Yego med 92,72 – bara två kastare har skickat iväg spjut längre någonsin.

4) Dafne Schippers. Sjukamperskan som blev sprintsensationen. Gav sig på 100 m och 200 m och vann dubbel i EM i fjol. Nu VM-silver på 100 m och...guld på 200 m efter ett lopp och en tid som bara har Florence Griffith-Joyner och Marion Jones före sig i statistiklistorna. Nederländskan sänkte sitt personbästa med 22 hundradelar på 100 m, och med 40 på 200 meter.

5) Angelica Bengtsson. Blir första svenska namn på listan med sin fjärdeplats, sitt svenska rekord på 4,70 i stav – och sin spännande utmaning av världseliten. Jag fyller på med övriga svenska toppinsatser: Daniel Ståhl, femma i diskus med sitt näst längsta kast någonsin, Areba Aregawi sexa trots skadeproblem på 1 500 m – och Khaddi Sagnia, sjua i längdfinalen på tangerade personliga rekordet 6,78.

6) Snudd-på-världsrekordet. Tresteg var på förhand en av de där uppmärksammade duellerna, där det stod mellan Christian Taylor, USA och Pedro Pablo Pichardo, Kuba. Men inget hände, förrän Taylor i det sista hoppet exploderade och landade först efter 18,21 – bara Jonathan Edwards, som fick skrämselhicka vid mikrofonen som expertkommentator, har hoppat längre.

7) Hon med blommor i håret. Shelly-Ann Fraser-Pryce fortsätter dominera damernas 100 m. OS-guld i Peking och London, och nu ett tredje VM-guld efter samma fantastiska, perfekta sprinterlöpning i Fågelboet där hon precis som Usain Bolt slog till först när OS gick i Peking 2008.

8) 400-metersfräsarna. Herrarnas lopp hade vrålfart över sig, när sydafrikanen Wayne vad Niekerk vann på 43,48 – bara tre män har sprungit fortare i världshistorien där Michael Johnson har världsrekordet på 43,18.

9) Världsrekordet. Näst sista dagen, allra sista stegen efter en tvådagarsinsats. Men Ashton Eaton, USA, gav allt ända fram till mållinjen på 1 500 m i herrarnas tiokamp och satte efter en ojämn, men fantastisk serie världsrekord med sex poängs marginal, och ett nytt guld efter OS 2012 och VM 2013.

10) Knallarna. Kanadensaren Shawnacy Barber satte fransmannen Renaud Lavillenie på bronsplats i stav; Nicholas Bett visade plötsligt att Kenya har världsklass på 400 m häck – också; kubanskan Denia Caballero dunkade till direkt i damernas diskus; Kinas VM-silver på 4x100 meter och Katharina Molitor, Tyskland, som i tävlingens sista spjutkast passerade den ledande kinesiskan.

Jodå, det här var både de stora favoriterna och stjärnornas VM – och skrällarnas.

London 2017 nästa – men först ett OS i Rio också.

Må resultatlistorna stå sig.

Mer läsning

Annons