Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Hälsinglands friidrottstalanger som ska tävla på SM

Till helgen den 5-7 augusti ska det tävlas i friidrott. Då åker några av Hälsinglands unga friidrottstalanger till Skåne för att försöka ta medalj på USM och JSM. Här är listan att hålla koll på.

Annons

Helgen den 5-7 augusti är det dags för ungdoms- och junior SM i friidrott. På USM i Vellinge är det åldrarna 15-16 år och på JSM i Hässleholm är det 17-22 åringarna som ska göra upp om medaljerna. Från Hälsingland är det 13 ungdomar som ska åka ner till Skåne och representera sin klubb och distriktet.

Bollnäs FIK

Julia Jonsson är femte bästa i Sverige i sin ålder i diskus och tävlar för Bollnäs FIK.

Julia Jonsson född -01

Julia Jonsson är 15 år och tävlar i diskus i 15-års klassen på USM Hennes personbästa är 34,53 och hon är femte bästa i Sverige i sin ålder i diskus men gör även bra ifrån sig i äldre klasser. På Fortum-spelen i Bollnäs tidigare i sommar slog hon personbästa i klassen kvinnor diskus 1 kg på 28,02 m.

"– Jag vill i framtiden vill jag tävla på EM och VM. Min idol är Sandra Perkovic (OS-, VM- och EM-guldmedaljör i diskus), säger Julia." Se artikel nedan.

LÄS MER: De lokala talangerna på Fortum-spelen man ska hålla extra koll på i framtiden

Linnea Hammargren född -01

Linnea Hammargren är 15 år och tävlar i slägga i 15-års klassen på USM och hennes personbästa är 32,71. För ett år sedan tog hennes utveckling fart när hon förbättrade sitt eget personbästa med hela elva meter. Så här sa tränaren Bertil Lundqvist då:

"– Under mina 43 år som coach har jag aldrig sett en större procentuell ökning. Det är som Usain skulle springa 100 på fyra sekunder eller Groth skulle stappla in på 25 sekunder på 400 häck, säger Lundquist." Se artikel nedan.

LÄS MER: Hon krossade personbästat – med elva meter

Nikki Sjöberg, sprinter Bollnäs FIK, friidrott

Nikki Sjöberg född -98

Nikki Sjöberg behöver ingen närmare presentation mer än att hon har kallats "sprintkometen i Bollnäs". 18-åringen har sprungit 12.03 på 100 meter och är nära elitklass, och hon är även näst bäst i sin åldersklass i Sverige. På JSM tävlar hon i 100 m och 200 m sprint i 19-års klassen. Personbästa på 200 m är tiden 25,10.

Om sin medverkan på JSM sa hon så här:

"–Jag bör ju ha en bra chans på pallen på 100 meter där, säger Sjöberg." Se artikel nedan.

LÄS MER: Nikki är sprintkometen i Bollnäs FIK som växlat upp under våren: "Jag har hittat harmonin och farten"

Malin Persson född -97

Malin Persson tävlar i 800 m i 19-års klassen på JSM och personligt bästa är 2:17,27. 19-åringen vann senast på Gavlehovspelen i 800 m för kvinnor på tiden 2.17.73, inte långt ifrån personbästa och lär ta medalj även till helgen.

LÄS MER: Stora framgångar för Bollnäs FIK i Gavlehovspelen

Iggesunds SK

Rebecka Samuelsson född -98

18-åringen Rebecka Samuelsson representerar ensam sin klubb på JSM och tävlar i slägga i 19-års klassen. Hennes personbästa är 48,76 och till hösten gör hon sitt sista år på riksidrottsgymnasiet i Falun. Samuelssons tränare är ingen mindre än Mattias Jons från Ängebo, som själv var med i landslaget och har mängder med SM-guld på meritlistan.

LÄS MER: Personligt rekord med över nio meter

Järsvö IF

Tarley Allison tävlar för Järvsö IF.

Tarley Allison född -97

Tarley Allison är talangen som på bara några år gått från att vara i stort sett oskolad som sprinter till att hålla till i den absoluta Sverigetoppen. Den senaste tiden har dock 19-åringen från Ljusdal inte bara drabbats av småskador utan även en del sportsliga motgångar så det återstår att se om han kan vända på det till helgen. På JSM tävlar Allison i 100 m och 200 m i 19-års klassen där hans personbästa är 11,08 respektive 22,46.

LÄS MER: Sprintertalangen Tarley Allison årets stipendiat i Ljusdal: "Det betyder mycket"

Feben Tewelde tävlar för Järvsö IF och tog guld i längd och höjd på Fortum-spelen 2016.

Feben Tewelde född -01

Det var Tarley Allison som upptäckte Feben Tewelde på en skoltävling i friidrott för fyra år sedan och tog med henne till Järvsö IF. Redan då såg man att hon hade en viss teknik och talang för friidrotten och idag tillhör 15-åringen de bästa i landet i sin ålder på de flesta grenar hon tävlar i. Tewelde vill bli mångkampare i framtiden och till helgen tävlar hon i höjd, längd, kula, spjut och 300 m häck i 15 års-klassen.

LÄS MER: Feben Fewelde tog brons på sitt första SM: "Gick inte att prata om något annat på vägen hem"

Strands IF

Jonathan Holm tävlar för Strands IF.

Jonathan Holm född -94

För en månad sedan sprang Jonathan Holm hem bronset på 110 meter häck i Världsungdomsspelen i Göteborg. Formen är på väg uppåt för 22-åringen och i år gör han sin sista JSM tävling innan han tar klivet upp till senior. I helgen tävlar han i 110 m häck där hans personbästa är 14,50 och mest troligt blir det medalj även denna gång.

Som bäst har han slutat trea på JSM utomhus. Inomhus har han sprungit hem guldet de senaste två åren.

"– Jag vet inte varför jag är bättre inne, men kanske för att jag tappat lite efter hälften av loppen tidigare. Men det känns bättre i år och jag kan bibehålla farten hela vägen. I år är det sista året jag får tävla på JSM så det vore ju kul att få vinna, säger Jonathan Holm." Se artikel nedan.

LÄS MER: Med ett färskt distriktsrekord i ryggen – Strands sprinter siktar på guld i junior-SM

Michelle Johnson (vänster) tillsammans med lillasystern Casandra som båda tävlar för Strands IF.

Michelle Johnson född -99

Den 17-åriga talangen Michelle Johnson hamnar oftast på en pallplats när hon tävlar och till helgen kan det bli så även denna gång när hon deltar i 300 m häck i 17-års klassen. Personbästa är 46,21, vilket hon satte på tävlingen SAYO i Sollentuna i juni vilket tyder på att hon är i god form och kan göra bra ifrån sig på JSM.

LÄS MER: Flera pallplatser för Strands IF i Hammarbyspelen

Söderhamns IF

Emil Sandström född -00

På Bauhaus Athletics Youth i juni i år slog Emil Sandström personbästa och klubbrekord på 100 m på tiden 11.66 och hamnade på en tredjeplats. På samma tävling blev det även en femte plats på 200 m på tiden 23.61. På USM springer han 100 m och tävlar i tresteg i 16-års klassen. Hans personbästa i tresteg är 11,99.

LÄS MER: Snabba talanger från Söderhamn toppade i Falun

Otto Sundell tävlar för Söderhamns IF.

Otto Sundell född -00

16-åringen Otto Sundell slog till med ett brakkast i spjut på Bauhaus Athletics Youth i juni i år och slog sitt personbästa på 54,89. Förutom att han slog nytt personligt rekord så slog han även det förra distriktsrekordet i spjut för pojkar 17, 700 gram med över två meter. Sundell blev slutligen fyra i tävlingen. Men han har även fler rekord i minnet när han förra året sprang 300 m häck på tiden 42,29 sekunder. Det räckte för att slå det tio år gamla distriktsrekordet på distansen, som löd 42,31. En tid som Johan Henningsson från Bollnäs noterades för 2005. På USM tävlar Sundell i grenarna spjut och 400 m i 16-års klassen. I den sista grenen är hans personbästa 53,41.

LÄS MER: Succé för spjutkastaren från Söderhamn: slog sju år gammalt rekord

Linnea Ånger tävlar för Söderhamns IF.

Linnea Ånger född -00

I februari i år tog 16-åringen Linnea Ånger guld i tresteg på Norrländska mästerskapen i Skellefteå och på JSM i helgen ska hon tävla i tresteg, där hennes personbästa ligger på 9,96, men även 300 m häck, där hennes personbästa är 49,34.

LÄS MER: Alexander tog fyra guld i Norrländska mästerskapen

Nikolai Kronman tävlar för Söderhamns IF.

Nikolai Kronman född -99

På Bauhaus Athletics Youth i juni i år sprang Nikolai Kronman Söderhamn 110 meter häck i 17-års klassen på nytt personligt rekord med 15.27. Det blev en sjätteplats i finalen och nytt klubbrekord. I maj i år tilldelades han och klubbkamraten Otto Sundell ett pris i Niklas Vainionpääs minne som varje år tillfaller någon aktiv i Söderhamns IF för väl utförda insatser. På JSM tävlar Kronman i 110 m häck i 17-års klassen.

LÄS MER: Nikolai och Otto prisas av minnesfond för fina prestationer

Mer läsning

Annons