Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingeguldet till Joel Groth efter den perfekta säsongen: "Jag var nöjd efter varje lopp"

/

Första året med fullt fokus på löpningen.
Då tog Joel Groth det stora språnget upp i den yppersta eliten med sin satsning på långa häcken.
Den 24-årige Arbrågrabben i Bollnäs FIK är redo för de stora arenorna – och de stora mästerskapen.
På vägen dit får han ta emot Hälsingeguldet för den nära nog perfekta säsongen 2015.

Annons

– Oj, så jätteskoj! Jag var nominerad ett tidigare år, men då hade jag inte förtjänat det. Det känns väldigt skönt att få det nu, det blev verkligen en bra säsong, säger en lika glad som överraskad Joel Groth.

Det var sommaren som alltid sade ja när Joel Groth hade medvind hela vägen.

– Det fanns liksom inga svackor, jag var i stort sett helt nöjd efter varje lopp. Och det är ju sällsynt, säger Groth.

Nyckeln till framgång blev att ta två steg bakåt för tio framåt.

Efter några år som hyggligt framgångsrik sprinter, med fokus främst på 200 meter, gjorde Groth ett nytt avstamp från den punkt där han en gång började sin resa – på långa häcken.

Läs mer: Visade klass direkt

– Det var grejen från början när jag bestämde mig för att sluta jobba och bara satsa på löpningen. Det var just på 400 meter häck vi kunde se att det fanns störst potential, säger Groth, som hela vägen haft starkt stöd från klubbkamraten Mattias Bäckman och, alldeles särskilt, tränaren Hansa Näsman.

Det skulle snart visa sig vara en fruktbar målbild när starke fullfartslöparen Groth började leverera direkt.

Det blev ett SM-guld i suverän stil på relativa hemmabanor i Söderhamn – tiden 50,79 var den bästa i Sverige på tio år.

– Visst var det säsongens höjdare, men det fanns mer. Det var häftigt när vi gjorde ett kanonlopp i korta stafetten och blev femma i lag-VM i Ryssland. Och Finnkampen är alltid lite speciell, särskilt att vinna två lopp på 400 meter, med och utan häckar, säger Joel Groth, som vid Friidrottsgalan fick priset för "Årets prestation i Finnkampen" och var dessutom nominerad i klassen "Årets genombrott i landslaget".

Av bara farten noterade Groth under säsongen även kanontider på sprintdistanserna. Det gav en unik träffbild när han låg i topp på fyra av de svenska årsbästalistorna .

– Det var väl det mest förvånande, egentligen. När jag ser tillbaka känns det ganska häftigt. Mitt under säsong hinner man inte fundera så mycket, då är det bara fokus på nästa lopp som gäller.

Du funderar inte på att omvärdera målbilden med så vassa tider på de korta sträckorna?

– Nej, det gäller att se realistiskt på möjligheterna. På sprintsträckorna kan jag se var min gräns går, men på långa häcken ska förhoppningsvis mållinjen ligga en bra bit bort.

Se mer: Imponerade i säsongsdebut

I helgen springer Joel Groth 400 meter vid inne-SM i Malmö, men det mest som ett kryddigt avbrott i en lång och hård träningsperiod.

– Det första målet är en tid under 50 sekunder, sedan gäller det att jaga en plats i EM. Det avgörs i Amsterdam ganska tidigt på sommaren, så det kan bli en hektisk start på säsongen, säger Joel Groth.

Som också har ett än större, men mer avlägset, mål i sikte. I augusti är det dags för OS i Rio.

– Som svensk är det extra tufft. I många länder räcker det med att klara den internationella kvaltiden, som är 49, 50 för långa häcken. Men SOK har tuffare krav och har satt gränsen till 48,70. Men det finns en liten möjlighet att komma med ändå, om SOK ser en potential för nästa OS i Tokyo 2020, säger Joel Groth, som hade önskat en lite bättre tajming med de stora mästerskapen.

– Tja, det hade ju inte varit fel om OS legat ytterligare ett år bort. Men det är väl bara att bli bättre snabbare då...

En jury har tagit fram årets kandidater till Hälsingeguldet.

Och vinnaren har utsetts av Mittmedia, Gävleborgs idrottsförbund och läsarna.

Läs mer: Här är alla nominerade

Läs mer: Richardsson tog priset i fjol

Mer läsning

Annons