Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Groth redo för ny finnkamp: "Blev lite tagen av stunden"

/

I helgen startar Joel Groth i Finnkampen för tredje gången.
Han gör det med större favoritskap än tidigare – men samtidigt med betydligt lugnare nerver.
– Man blev lite tagen av stunden i början, säger han.

Annons

Det har gått en månad sedan Joel Groth sprang hem SM-guldet på 400 meter häck på Hällåsen i Söderhamn. Sedan dess har det varit ganska tyst kring Bollnäs FIK:s friidrottsstjärna, med endast en tävlingsstart på fyra veckor.

– Det har varit ganska lugnt. Jag var lite sjuk efteråt, det var en rejäl urladdning och kroppen behövde återhämta sig. Sen har jag tränat på ganska hårt och förberett inför finnkampen, säger han.

Den klassiska friidrottsduellen mellan länderna avgörs på Stockholms stadion i helgen. För Joel Groth närmar sig avslutningen på en intensiv vår och sommar.

– Formen känns bra, men man börjar bli sliten efter en lång säsong. Det blir en välbehövlig vila efteråt. Men det här är en så himla rolig tävling, så det går inte att inte vara motiverad. Man drivs med i stämningen hela tiden.

Årets finnkamp blir Joel Groths tredje i ordningen. Med åren har han fått en del rutin och kan gå in till tävlingen med en helt annan känsla och lugn.

– Det är skillnad. Man blev lite tagen av stunden i början, nu när man har fått erfarenheten så kan man slappna av och njuta lite mer. Inför en normal tävling skulle man vara lite nervös, men nu går jag bara runt och njuter.

Och njuta får Joel Groth göra under båda tävlingsdagarna. På lördagen startar han på 400 meter och på söndagen på den nya paradgrenen 400 meter häck. I båda grenarna står han noterad för det snabbaste personbästat i startfältet, och går således in som favorit på båda distanserna.

Men Joel Groth pratar om det hela ur ett lagperspektiv.

– Vi siktar på en trippel. Finnarna har gjort 47,50 någonstans, så det kommer att vara ganska jämnt. Men en trippel tror vi att vi kan ta, säger han om 400-metersloppet.

Och 400 meter häck?

– Vi siktar på att vinna grenen, det är väldigt jämnt. Nu är finnarnas absolut bästa inte med, vilket är synd för det hade varit bra att möta honom. Men statistikmässigt är vi nederlagstippade på 400 häck, så där hoppas vi på lite pluspoäng.

Mer läsning

Annons