Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Groth missar GP – men drömmer om VM

/

Den trilskande höftböjaren kräver några dagars vila och ett avhopp från Sollentuna GP.
Men efter helgens succé i lag-EM drömmer Joel Groth om att springa VM.
– Mot Gatlin och Bolt, det vore perfekt, säger han.

Annons

Joel Groth fick hoppa in det svenska stafettlaget på 4x100 meter när lag-EM avgjordes i Ryssland i helgen. Sverige noterades för den bästa svenska tiden på 16 år när laget klockades på 39,20.

Sverige satsar medvetet på stafett på sprintdistanserna, i ett försök att nå de stora mästerskapen.

– Vi vill satsa mer på stafett, framför allt för att det är ett sätt för oss sprinters att ta oss ut på VM och OS. Det är en enklare väg än att ta sig dit individuellt. Bara i år på VM krävs det under svenskt rekord för att få åka. Så stafett är en slags genväg. Det är fortfarande tufft, men bättre möjligheter om man sätter växlarna rätt, säger Joel Groth, tillbaka i Sverige efter en del flygstrul på vägen hem från Ryssland.

Efter helgens stafettid börjar såklart spekulationerna om vad som krävs för att Sverige ska kunna ta sig till VM i Peking senare i sommar.

– Det är fortfarande en bra bit kvar av kvaltiden, så någonstans runt 38,80 lär nog krävas för att ta sig till VM, spekulerar Groth.

Skulle Sverige kvalificera sig till VM blir det en hård konkurrens om platserna i laget.

– Det är många som aspirerar på platser i laget, vi skulle nästan kunna ställa upp med två lag som skulle kunna göra liknande tider. Vi har så många bra svenska sprinters just nu, säger Joel Groth.

Hur det skulle kännas att representera Sverige på Pekings Nationalstadion, känt som "Fågelboet", kan han föreställa sig.

– Det är klart att man har pratat med Wissman om när han var där på OS. Att springa en stafett där inne är bland det största man kan uppleva. Mot Gatlin och Bolt, det blir perfekt.

Men till VM är det en bit kvar, närmast väntar en kortare tids vila. Tanken var att Groth även skulle ha sprungit stafetten på 400 meter i lag-EM i helgen. Men det ställde han in på grund av ömmande höftböjare.

Samma höftböjare får honom även att hoppa av torsdagens tävlingar, då Sollentuna GP avgörs norr om Stockholm.

– Det kändes av mellan acceleration och maxfart. Jag ville inte riskera någonting i helgen och nu på torsdag, det vore bara dumt för resten av säsongen. Sen vill jag kunna springa om fem år, så det är också en investering för framtiden.

Men någon längre frånvaro från löparbanorna är det inte tal om.

– Nu känns det bättre, lite stelt. Men det löser upp sig inom några dagar, jag vill som sagt inte riskera någonting.

Mer läsning

Annons