Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

87-årigens tjugoåttonde gång i Veteran-SM: "gräsklippningen blir min uppvärmning"

I helgens Veteran-SM i Söderhamn kommer den evigt flitiga friidrottaren Axel Fernaeus delta i hela sju olika grenar.

Annons

Axel Fernaeus i en av sina mer nyfunna grenar, kulstötning.

År 2006 deltog ungefär 330 friidrottare under Veteran-SM:s tävlingar. Tio år senare förväntas uppemot 550 stycken att tävla under helgens SM i Söderhamn. Något som tyder på ett gradvis ökat intresse bland de äldre generationerna. Den största procentuella ökningen ligger runt 35-årssträcket, som också är den yngsta möjliga ålder för att delta i veteranklassen.

- Det är mångfalden av grenar som ger fler möjligheten att vara med, som i sin tur kanske genererar ett större intresse, säger tävlingschef Leif- Göran Mosell.

Mosell tillägger dock att många äldre deltagande sållas ut av sig själv efterhand som grenarna blir allt svårare att genomföra.

500 friidrottare till Söderhamn under veteran-SM i sommar: "Intresset växer"

Någon som dock inte har gett upp sitt friidrottsintresse i första taget är 87-årige Axel Fernaeus från Järvsö IF. Axel har nämligen deltagit i Veteran-SM varje år utom två sedan 1977 och har idrottat så länge han kan minnas.

- Jag är nog den som har deltagit flest gånger i alla fall, säger Axel med ett lätt skratt och tillägger att han varje år säger det vara det sista.

Men fler SM har det blivit och i år sades anledningen vara att Söderhamn låg för nära Järvsö för att han skulle kunna låta bli.

Axel Fernaeus visar upp några av sina medaljer

Genom åren har Axel samlat på sig en hel del medaljer och den kanske största bragden var när han tog ett EM-guld i 100 meter häck. Men idag är det slutsprunget för 87-åringen och som substitut satsar han på andra grenar.

- Springa är ju det jag varit bäst på, men jag är så gammal nu så det hade sett för roligt ut, säger han och hänvisar till ålderskrämpor och en skadad höft.

I helgens tävlingar kommer han att ställa upp i hela sju grenar, varav fem av dem involverar kast: slägga, vikt, diskus, kula och spjut. Grenar som han inte vill påstå sig vara vidare bra på.

Förutom kast kommer han även delta i längd- och höjdhopp, som han är desto bättre på.

-Jag hoppar runt 1 meter i höjd och är därför ibland de fem- sex bästa i världen i min ålder, säger han med sin fortsatt ödmjuka framtoning.

I samtal om Axels långvarade karriär hänvisar han till sin förhållandevis goda hälsa. En hälsa han lyckats bibehålla genom regelbunden träning och god aptit.

- Det gäller att hålla igång helt enkelt, att aldrig släppa taget! Även efter 20 år som pensionär.

Inför helgens tävlingar går han in med en prestigelös inställning och väljer att se det som en social sammankomst med sina tio medföljande lagkamrater.

-Jag tränade sista gången inför i tisdags. Gräsklippningen blir min uppvärmning dagarna innan.

När Järvsö IF:s veteraner gästade Uddevalla i Veteran-SM skördade de medalj efter medalj

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons