Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"400 häck huvudmål"

/
  • Joel Groth, Bollnäs FIK, siktar på medalj och distriktsrekord på 400 meter häck.

Joel Groth är Hälsinglands stora medaljhopp i SM.
Och för esset från Bollnäs FIK har målbilden klar.
– Det är söndagens 400 meter häck som är huvudmålet, säger 24-åringen från Arbrå.

Annons

Säsongen är redan en succé.

Joel Groth har radat upp kanonlopp på flera olika sträckor, och ligger i topp på fyra av de svenska årsbästalistorna.

– Skulle allt bli bara skräp efter det här, då kan jag ändå se tillbaka på en fantastisk säsong som visar att jag är på rätt väg, säger Joel Groth, som både breddat och spetsat sin repertoar i sommar.

Tidigare har det mest bara handlat om sprintsträckor, och i synnerhet 200 meter.

Men nu har en del av fokus flyttat till 400 meter och 400 meter häck – där Groth också varit snabbast i Sverige så här långt.

Årsbästa 51,83 på 400 meter häck satte Groth vid Världsungdomsspelen i Göteborg den 4 juli. Det var då bara hans andra tävlingslopp på sträckan, och ännu fattas en hel del i både teknik och erfarenhet.

– I just 400 meter häck är det svårt att bli riktigt bra enbart genom träning, här krävs mycket erfarenhet av tävlingar. Därför ser jag också SM-loppet som en investering i framtiden, säger Joel Groth, som på sikt hoppas nå ut på den stora scenen med hjälp av en gren där konkurrensen inte är lika mördande som i de rena sprintsträckorna.

– Senast räckte 49, 4 för EM-guld, och dit fram har jag ändå inte så jättelångt. Jag siktar på att gå under 51 sekunder i år, och under 50 sekunder nästa år. Men det gäller att få perfekta lopp, en missad häck och det är kört. Det är också därför tiderna varierar så mycket även bland de bästa, säger Groth – som på söndag har både medalj och Björns Engströms (Järvsö IF) gamla distriktsrekord i sikte – 51,09 från 1997.

– Tja, Engström ska nog inte sitta alltför säker.

Det gör däremot 90-talsprofilen Sven Nylander, som hänger kvar med sitt ståtliga svenska rekord (satt i Atlanta-OS 1996) på 47,98.

Joel Groth var även anmäld på 200 meter, men det sprack redan i tidsprogrammet då den sprintfinalen avgörs bara en timme efter 400 meter häck.

Däremot kan det mycket väl bli en spännande start på fredagens 100 meter.

– Just nu lutar det starkt åt det. Jag är ju med i landslaget på korta stafetten, och det är ju en så frän gren. Det är bara fullt ös och ingen marginal för misstag, säger Joel Groth – som ser en klar medaljchans även där.

– Det vimlar av bra sprinters i dag, en så bra bredd har nog aldrig funnits i Sverige. Här kan man lika gärna missa final, som ta ett SM-guld...

Mer läsning

Annons