Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zlatans mål tog Sverige till EM

/

Det kunde ha varit hans sista landskamp.
Men Zlatan Ibrahimovic såg till att förlänga landslagskarriären.
Lagkaptenens två mål mot Danmark tog Sverige hela vägen till EM i Frankrike nästa sommar.
– Jag är glad för hela landet, säger han.

Annons

Stisse Åberg: "Bandyhörnan, frisparken – sedan tog Zlatan oss hem"

När Zlatan Ibrahimovic gick ut på Parkens gräs var det med vetskapen om att det kunde vara det sista han gjorde i A-landslaget, eller starten på resan mot ett Europamästerskap i landet som han enligt egen utsago satt på världskartan – Frankrike.

En 14-årig landslagssaga kunde vara över.

Men "Ibra" visade redan från start att han inte anser den vara färdigskriven.

– Vad ska man säga? Vi var uträknade. Det var så mycket skitsnack, och nu är vi där. Nu njuter vi, säger Ibrahimovic.

Inövad variant

Den svenska lagkaptenen visade vilja och engagemang, och slet så väl i försvarsspelet som i anfallet. Och det gav utdelning.

1–0 dämpade stämningen på ett fullsatt Parken i den 19:e minuten. Kim Källström slog en låg, inåtskruvad hörna samtidigt som Ibrahimovic ryckte sig lös från sin markering och omarkerad kunde styra in bollen i Kasper Schmeichels bortre burgavel.

– Hörnan var inövad, den har vi tränat på. Den var bestämd redan i första matchen då vi försökte med den inte nådde fram. Nu nådde den fram och det blev mål.

2–0 fick arenan knäpptyst i den 76:e minuten. Zlatan Ibrahimovic skruvade en frispark rakt i mål från ungefär 20 meter – och hela den svenska truppen bildade en klassisk "tv-puckshög" framför den egna avbytarbänken.

– Jag har sparat den så länge, till den här matchen.

"Det är hemligt"

Till skillnad från tidigare valde Ibrahimovic att inte gå på kraft, utan drog känsligt i stället bollen runt muren och in i mål. Varför så? Det vill han inte säga.

– Det är hemligt. Det funkade mycket bra.

I det läget var EM-biljetten i det närmaste klar. Och det spelade inte någon roll att Simon Poulsen fixade ett tröstmål åt de rödvita ett par minuter senare.

Eller att Jannick Vestergaard kvitterade matchen i slutminuterna.

– Innan de här två playoffmatcherna har vi inte lyckats slå Danmark, och det har varit mycket snack. Men vi klarade det. Jag är väldigt glad, väldigt nöjd, säger Ibrahimovic.

– Jag skickade hela deras land till pension, sa han i Kanal 5 direkt efter matchen.

Målen var hans 61:a och 62:a i Blågult, och hans 18:e och 19:e i EM-kvalsammanhang.

Han hade dessutom bud på mer.

I den första halvleken kom Ibrahimovic fri med Schmeichel efter en fin djupledsboll av Kim Källström, men lyckades inte överlista den danska målvakten.

Dessutom fick han ytterligare ett frisparksläge och var i den 80:e minuten nära att bli framspelare när han i det närmaste Marcus Berg.

Det oavgjorda resultatet 2–2 (4–3 totalt) innebär att Sverige är klart för EM i Frankrike nästa sommar. Och att Zlatan Ibrahimovic får chansen att göra ett ännu större avtryck både i det svenska landslaget och i landet där han bott och verkat i Paris SG sedan 2012.

– Det betyder allting. Det är det här man spelar för. De bästa spelarna ska till de bästa turneringarna. Jag missade VM men jag får chansen att spela EM.

– Vi har varit där innan, jag vet hur det är att vara i ett slutspel och det ska bli kul att uppleva ett till. Om det bli det sista eller inte, det vet jag inte. Men förmodligen.

Mer läsning

Annons