Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zlatan anklagas för dopning: "Tror att kulturen levde kvar"

/
  • Förre friidrottsförbundskaptenen Ulf Karlsson tror att Zlatan Ibrahimovic använde dopning för att bygga på sig muskler. Arkivbild.

Den tidigare förbundskaptenen i friidrott, Ulf Karlsson, anklagar Zlatan Ibrahimovic för att ha dopat sig.
– Zlatan gick upp tio kilo på ett halvår i Juventus. Jag tror att han var dopad, sade Karlsson.

Annons

Karlsson diskuterade dopning tillsammans med den förre höjdhopparstjärnan Stefan Holm och den förre förbundskaptenen i ishockey, Bengt Åke Gustafsson, vid Värmlands idrottshistoriska sällskaps idrottscafé i Karlstad.

Läs också: Vad vet du om Zlatan? Testa dina kunskaper

Där sade Karlsson att han anser att dopning är vanligare inom lagidrotterna än vad många tror.

– De är mer befriade från tester än individuella idrottare. Zlatan gick upp tio kilo muskler på ett halvår i Juventus. Det är omöjligt att göra det på så kort tid. Och Albin Ekdal gick upp åtta kilo i samma klubb. Jag tror att kulturen levde kvar i Juventus på den tiden. De hade en doktor som tidigare hade blivit avstängd 22 månader, sade Karlsson till Nya Wermlandstidningen.

Läs också: De har gett världen en Zlatan-sökmotor

Till Expressen förklarar Karlsson sitt utspel.

– Det här var en diskussion om hur utbredd dopingen är. Vi kom in på att Juventus hade haft en läkare som fick en dom på 22 månaders fängelse för att han systematiskt dopat spelare. Och man har kunnat läsa att Zlatan ökat i vikt väldigt snabbt. Det är onaturligt med en sån snabb viktuppgång. Men jag tror inte att han har medvetet försökt dopa sig.

– Det jag är tämligen säker på är att man inte kan gå upp tio kilo muskler på två säsonger. Det är för snabbt marscherat, det går inte på naturlig väg. Dessutom förutsätter man att en fotbollsspelare inte tillbringar så värst mycket tid i gymmet.

Arne Ljungqvist, tidigare bland annat vice president i antidopningsorganisationen Wada, vill inte kommentera Ulf Karlssons anklagelser rörande Ibrahimovic.

– Jag kommenterar inte folks spekulationer. Jag rättar mig bara efter om man har positiva prover eller bevis i någon annan form att visa upp. Något annat gäller inte för oss som hanterar dessa frågor. Bevis ska fram, säger Arne Ljungqvist till TT.

Juventus utreddes för systematisk dopning under andra halvan av 1990-talet. Juventus läkare Riccardo Agricola dömdes till fängelse i 22 månader för att ha delat ut bloddopningsmedlet epo till spelarna, men friades senare. Den förre franske fotbollsstjärnan Zinedine Zidane har erkänt att han använt otillåtna medel under sin tid i den italienska klubben.

Ibrahimovic spelade för Juventus mellan 2004 och 2006. Ekdal tillhörde den italienska serie A-klubben mellan 2008 och 2010 men var utlånad till Siena mellan 2009 och 2010.

Zlatan Ibrahimovics agent Mino Raiola reagerar hårt på Ulf Karlssons anklagelser.

– Vi kommer att stämma honom. Jag är inte expert på svensk lag, men vi har en svensk advokat. Vi behöver inte gå ut med vem advokaten är. Det kommer längre fram, säger Raiola till Expressen.

– Den här mannen har gjort ett stort misstag.

Ulf Karlssons anklagelser mot Zlatan skulle kunna utgöra förtal, som är straffbart med böter eller fängelse upp till två år om brottet betraktas som grovt. Det anser yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

– Absolut. Det här är en idrottsman som har byggt sin karriär på hårt arbete och så påstår någon att han till en del skulle ha fuskat sig till de framgångarna, säger han till TT.

I Brottsbalken definieras förtalsbrott som att utpeka någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt, eller att lämna en uppgift med syfte att utsätta någon för missaktning.

– En så framstående och prisad idrottare som blir beskylld för att ha fuskat, det är klart att den personens aktning i mångas ögon danar kraftigt, säger Nils Funcke.

– Det måste vara försvarligt att lämna uppgifterna. En sådan här beskyllning faller redan på det, jag har svårt att se vad det försvarliga skulle vara.

Det är endast i undantagsfall som en åklagare väcker åtal för förtalsbrott. Därför skulle Zlatan troligen behöva väcka enskilt åtal om han vill driva saken till domstol. Men där skulle han ha goda chanser att få rätt, tror Nils Funcke.

– Det beror visserligen på vilken dokumentation det finns av vad Ulf Karlsson yttrade den här kvällen, säger han.

Läs också: Zlatan om nye förbundskaptenen: "Ett bra val"

Mer läsning

Annons