Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wennberg om varför Ljusdal förlorade vårens sista hemmamatch: "Slarv med mottagningar och allt"

Med mittfältsstädaren Anna Hammergård fast på bänken med en lårkaka fick Ljusdal spela med två på centralt defensivt mittfält mot fysiskt starka Gustafs.
Men det var inte därför som det brast i offensiven – och därför laget åkte på säsongens andra förlust i division 1, menar Matilda Wennberg.
– Grejen är att detta ska kunna gå om vi tar löpningar med hela laget, men det gör vi inte, säger hon.

Annons

Matilda Wennberg, mitfältare i Ljusdals IF.

Ljusdal spelar vanligtvis en 4–1–4–1-uppställning, med Anna Hammergård som storstädare framför den egna backlinjen. Länge hoppades man på att hon skulle komma till spel i vårens sista hemmamatch – mot Gustafs på Älvvallen.

Men Hammergård fick kasta i handduken, och blev kvar på bänken hela matchen med sin lårkaka. Ljusdal formerade då om sig till en 4–2–3–1-uppställning – Matilda Wennberg fick agera som "ensam" kreatör med Johanna "Jajja" Kämpe och Ellika Persson som mer defensiva mittfältare bakom sig.

Men att laget, under våren en succénykomling, åkte på säsongens andra förlust i serien efter 0–1 på Älvvallen beror knappast på det.

– Det är ju ett ugångsläge på tio meter, så det har inte med saken att göra, säger tränaren Micke Helmersson efter matchen.

Han är istället inne på att laget är en smula nedgånget och tröttkört – därför uteblev löpningarna.

– I första halvlek när vi väl har medvinden så hamnar vi minst 20 meter för djupt på egen sida, vi får inte upp laget och skapar alldeles för lite. Vår styrka är ju att komma bakifrån i mycket löpningar, för att få avslut måste vi komma i löpningar Vi har inte tillräckligt med energi, säger han.

Matchens enda mål kom efter dryga halvtimmen, när Gustafs Tabitha Padgett slog ett perfekt inlägg från höger som Sofia Lagerström skarvade otagbart i bortre hörnet hos Ljusdals målvakt Linnéa Jonsson.

I andra halvlek, som Ljusdal ändå genomförde något bättre, fick Ljusdals nyförvärv Amanda Hagelberg göra debut – och man skickade upp Frida Pickles på topp vilket gav en 4–4–2-uppställning. Men målchanserna uteblev ändå.

– Det är samma sak i andra, vi tar ändå inga djupledslöpningar. Rent konkret: vi gör för mycket tekniska fel, passningsspelet är för dåligt. säger Micke Helmersson.

En match återstår nu på våren för Ljusdal, borta mot Gideonsberg i Västerås.

– Det är lite soppatorsk, vi har slut på bränsle. Men vi måste sätta det igen, och kräma ur det sista, säger han.

Träna mer eller mindre...?

– Snarare mindre, vi kanske släpper något pass.

LÄS MER: Så gick det i förra matchen för Ljusdal

Matilda Wennberg, utsedd till matchens bästa hemmaspelare, är ening med sina tränare om varför Ljusdal förlorade matchen.

– Vi är inte riktigt där, vi vinner för lite närkamper. Det är mycket slarv med mottagningar och allt.

Varför blir det så?

– Ja du... jag vet inte. Jag har inget svar på det.

Att hon fick spela ensam som offensiv mittfältare bekommer henne inte nämnvärt.

– Vi visste att de hade ett bra mittfält och vi drog ner en till för att kunna vara stabila defensivt, det hade nog kunnat bli tufft annars. Men då blir det ju tuffare offensivt istället, säger hon.

– Grejen är att det här ska kunna gå om vi tar löpningar med hela laget, men det gör vi inte, fortsätter Matilda Wennberg.

Hur ser du på våravslutningen nästa vecka?

– Ja, då jävlar måste vi göra ett bättre jobb alltså...

SE ÄVEN: Här gör Gustafs matchens enda mål

Fotboll – division 1 norra Svealand

Ljusdals IF–Gustafs GoIF 0–1 (0–1)

Målen: 0–1 (32) Sofia Lagerström.

Varningar: Hanna Olsson, Ljusdal (57)

Domare: Robert Ahlman, Bollnäs.

Publik: 329.

Mer läsning

Annons