Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteran vill ha mer

/

Hans tröja hängdes i klubbrumstaket, karriären skulle gå på lägre varv.

Två säsonger senare är Benny Dahlin tillbaka i Söderhamns FF.

I en ny roll men med samma känsla som inför varje säsong.

– Jag tror varje gång att det ska bli min bästa. Trodde jag inte det skulle jag sluta, säger Dahlin.

Annons

Benny Dahlin skrattar lika ofta vid sidan av fotbollsplanen som han glidtacklar på den. Söderhamns FF:s veteran förenar sina olika sidor på ett sätt som gör honom populär som lagkamrat och fruktad som spelare.

I Söderhamns FF årgång 2010 får han användning för båda, där han nu är andretränare och bollplank åt Lars "Nåjde" Olsson.

– Det behövs något nytt numera för att man ska tända till. Jag hade ju egentligen slutat med flaggan i topp, säger Dahlin, om att först får tröjan upphängd i klubbrummets tak som tack efter åratal av slit som kröntes med en fin sjätteplats i division 2 2008, för att sedan återvända.

Den nya rollen är inte helt enkel, förklarar Dahlin. Han lägger sig inte i lagguttagningen, men är gärna bollplank om Olsson har bryderier. SFF årgång 2010 har tuff konkurrens om platserna på mittfältet och medspelarna gör sitt bästa för att Dahlin ska satsa fullt ut på tränarrollen i stället för att vara en av de som slåss för en plats i startelvan.

– Det är det som gör att jag brinner fortfarande, jag vill visa att jag kan. Jag ser mig fortfarande mest som spelare, säger Dahlin.

Han har sett SFF sedan han kom in i a-lagsluften i mitten av 90-talet. Efter debuten mot Grängesberg borta 1994, där han avgjorde med ett mäktigt långskott från 35 meter har han skavt vader på flera årgångar av motståndare och serverat medspelare med sin vänsterdoja.

Hur står sig årets SFF i en jämförelse?

– Vad ska man säga, vi är framför allt ett jämnt lag. Förhoppningsvis blir det någon som sticker ut, någon måste ta sista steget om vi ska lyckas. Och det finns några potentiella, säger Dahlin, som tonar ned förväntningarna något för ett lag som tippas ha bra chans att studsa raka vägen tillbaka till tvåan.

Giancarlo Manucuso, Henrik Westberg, Erik Bäcklin och Josh Howard är spelare som lämnat hål att fylla för ett ungt gäng.

– Det är lite farligt att säga att vi bara ska vinna. Vi har inte satt upp något mål utan pratar om prestationsmål. Det är bra för det går alltid att utvärdera. Det känns lite 90-tal att bara prata om resultat.

Fokus under försäsongen har legat på försvarsspelet, att få det att sitta efter ett fjolår där bollarna rullade in med alltför jämna mellanrum i en tuff division 2-serie. De mentala ruinerna har också byggt upp. SFF vill bli ett tufft lag att möta, både för topp- och bottenlag.

Anfallsspelet däremot blir nästa utmaning, tycker Benny Dahlin. Ivan Levoshko, Robert Lundström, Niklas Holm och Tobias Wallin har alla testats som anfallare framför de fem mittfältarna. Grunduppställningen är 4-1-4-1.

– Nära till 4-3-3 och 4-4-2. En del säger att det bara är en lek med siffror, men det är mer än så, säger Benny Dahlin och skrattar.

Här kommer en till sifferlek som både summerar och uppdaterar Benny Dahlin: 33 år ung går han mot 300 matcher i SFF-tröjan (288 just nu). Sju kilo lättare än i fjol dessutom.

Mer läsning

Annons