Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvillingar med talang från Färila

/
  • Alexander och Sebastian Näslund – talangfulla tvillingar från Färila IF.
  • Bröderna gjorde a-lagsdebut när de var 13 år gamla.
  • Alexander Näslund spelar högerytter i klubblaget och högerback i Hälsingelaget.
  • Sebastian Näslund är central mittfältare, och kan hantera såväl defensiva som offensiva roller.

De ser nästan exakt likadana ut – och tränar fotboll tillsammans varje dag.
Men väl ute på planen går det faktiskt att skilja tvillingarna Näslund åt.
Nu gör talangerna från Färila sig redo för elitlägret i Halmstad.

Annons

Nog har det funnits talang i Färila IF genom åren. För att nämna några: Tomas Wennberg – kanske den mest kände fotbollspelaren från föreningen, supertalangen Andreas "Lugi" Lögdahl, samt i relativt modern tid den lyckade årgången 1985, från vilken Färila IF skickade tre spelare till elitlägret i Halmstad.

Nu är det ett tvillingpar som ska gå i de spåren.

För 15-åriga bröderna Alexander och Sebastian Näslund handlar det allra mesta om fotboll.

– Vi har varit här (på Färilaparken) alla dagar den här veckan, det går när man har sommarlov, säger Alexander Näslund, som tillsammans med sin bror givetvis är först på den träning som Sporten besöker på tisdagskvällen – i konkurrens med lagets mittfältare Emil Wästholt.

Bröderna Näslund gjorde a-lagsdebut i division 5 redan som 13-åringar. Till utseendet är de identiska, men ute på planen skiljer de sig en hel del åt som fotbollsspelare.

– Jag har startat alla matcher utom en, och är en ytterspringare med teknik och fart som slår inlägg, säger Alexander Näslund, som är den av de två som är helt ordinarie i Färila IF som ligger tvåa i serien.

– Jag är innermittfältare, kraftig och stark och ska lägga crossbollar, säger Sebastian Näslund, som får mycket speltid men i det här läget inte från start – men ändå har stått för tre mål och en handfull assist.

Nyligen har den lokala fotbollshörnan i Ljusdalsområdet skickat ett annat tvillingpar vidare till den lite större scenen. Jakob och Klas Lindqvist, som numera är i Gefle IF:s juniororganisation. Bröderna Näslund vill göra en liknande resa på sikt – efter att ha gått ut högstadiet efter kommande läsår.

– Det är väl Gävle, Östersund eller Sundsvall. Och sedan vill vi spela i allsvenskan först och främst, säger Sebastian Näslund.

– Men bäst grejer har man ju hört om Gävle, säger Alexander Näslund.

Kontakten med Gefle IF är redan etablerad. Efter en lyckad träningsmatch med Hälsinglands distriktslag mot ett juniorlag från Gefle IF blev de kontaktade.

– Vi mötte dom i Borlänge och vann med 3–0. Sedan var det en kille där som ringde till pappa och ville att vi skulle komma, så vi ska dit och provträna med deras akademilag, säger Sebastian Näslund.

Natten mot söndag reser de båda med Hälsinglands distriktslag till Halmstad för elitläger. Hälsingland spelar tre matcher mot andra distriktslag, och kör ytterligare fem träningspass. Lägret i Halmstad är en plats där fotbollsfolk och agenter samlas – är man där så syns man...

– Vi ska göra ett försök i alla fall, säger Alexander Näslund om att försöka koppla bort pressen.

Läs mer >>> Här berättar Färilas tränare Pälle Olsson om vad han ser i tvillingarna Näslund.

Mer läsning

Annons