Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa Trönö tog hem Ljusnan Cup

Trönö kan allt bli en vass nykomling i trean till våren.
Åtminstone att döma av insatsen i den 30:e jubileumsupplagan av Ljusnan Cup.
Kjell Roséns kometer kan konsten att vara som bäst när det gäller som mest.
Som i söndagens cupfinal, där det blev en stark seger med 4–0 mot Sjötull.

Annons

– Det gick betydligt lättare än förväntat, men vi spelade bättre som kollektiv. Och jag tycker vi varit det bästa laget hela turneringen. Jätteskoj för spelarna att se att de räcker till, sade en nöjd Kjell Rosén, tränarprofilen från Bollnäs som gör sin fjärde säsong i Trönö.

– Vi spelade väldigt bra i fredags också, när vi vann våra tre matcher i gruppen. Sedan hade vi lite tur i kvarten mot Stugsund.

I semifinalen mot Ockelbo kunde Trönö sätta in ett avgörande ryck och gå från 2–2 till 5–2 på några heta minuter, en rättvis seger.

Den andra semifinalen blev en tuffare historia där titelförsvarande Rengsjö var sekunder från förlängning mot svårflörtade Sjötull. Men med bara åtta sekunder kvar, kom en hårt skruvad frispark från mittplan som slank förbi alla och studsade in precis vid stolpen. Inte oförtjänt, men väldigt turligt.

– Äsch, trist. Men vi hade lite svårt att hitta den rätta rytmen. Vi spelade med ett lite annorlunda system i år också, sade en besviken Henrik Roos i Rengsjö.

Sjötull, ett Gävlelag i fyran, var cupens överraskning med ett rappt och tekniskt spel som stundtals påminde om färgstarka Dalkurd – Borlängekometerna som tog tre raka titlar i ishallen på sin väg uppåt i seriesystemet.

Frågan var hur Trönö skulle hantera det kvicka liret i finalen. Svaret kom efter 1.45 då Christer "Bulldozern" Wallgren, med både vass teknik och okuvlig kraft, sprang rätt över några försvarare och tryckte in ledningsmålet. Något så sällsynt som ett vackert viljemål.

Sporrade av den rivstarten öste Trönö på framåt och gav Sjötull få lägen att sticka upp. Det var bud efter fler mål, men i den 12:e minuten såg Sjötull sin chans att komma in i matchen via sin hcp-straff.

Hetlevrade (men duktige) profilen Abbas Faraj klev fram, sköt välplacerat mot stolpen – bara för att få se bollen sitta klistrad i Emil Johanssons jättelika vita handskar.

– När jag kom till Trönö var Emil en darrig pojk, nu vill jag påstå att han är en av Hälsinglands bästa målvakter. En enorm utveckling, berömde tränare Rosén.

Minuten efter den avgörande räddningen kunde Trönö öka på till 2–0, Linus Becker på retur efter tungt skott av veteranen Lars Viklund. Resten var en formsak.

– Vi var grymma idag, och då har vi ändå fem ordinarie spelare hemma. Vi har en bra mix i laget, sade Özkan Yasar, nyförvärvet från Bollnäs som trivs utmärkt med de blåvitrandiga.

Det här var Trönös andra seger i Ljusnan Cup, den första kom 2005 efter 2–1 i finalen mot Rengsjö. Trönö var i final även 2008, men föll då tungt med 1–10 mot suveräna Dalkurd.

Mer läsning

Annons