Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolvåriga talangen som trivs bäst bland grabbarna i Bollnäs

Amanda Källström kan aldrig få nog av fotboll.
Därför lirar den tolvåriga talangen med de jämnåriga grabbarna i Bollnäs GIF och dessutom med de flesta av klubbens flicklag.
– Det är mer utvecklande att spela med pojkarna, säger Amanda.

Annons

Den här artikeln publicerades den 22 september 2016.

Det är fullt fokus när Bollnäs P13 kör matchspel på träningen på Sävstaås B-plan.

Det är ett andra hem för en av klubbens mest framgångsrika kullar.

TV: Amanda Källström om sitt fotbollsliv med grabbarna - Alexander Jonsson hyllar lagkamraten

– Okej, grabbar, då dricker vi lite.

Gamla profilen Yngve "Tuppen" Alfredsson, som hoppat in som vikarie för ordinarie tränare Magnus "Mini" Jonsson, kommer på sig själv snabbt nog.

– Och Amanda får såklart också dricka...

Fattas väl bara att BGIF-legendaren skulle glömma bort sitt eget barnbarn.

Det torde han inte göra i första taget. Både delar de nämligen en brinnande passion för fotbollen.

Amanda Källström, ensam tjej bland grabbarna i Bollnäs GIF P13.

– Jo, alltså, jag är nog lite tokig på det sättet. Det händer att jag drömmer mig iväg under nån lektion i skolan, och jag får aldrig nog av att spela, säger Amanda Källström, som fyller 13 år om en månad, och går i sjunde klass på Lust & Lära.

Men i fotbollsmiljön i Bollnäs GIF är hon liksom flera åldrar på en och samma gång.

– Det händer att jag drar iväg direkt från träningen med P13 till något av flicklagens träning. Det är inga problem för mig, jag skulle träna ännu mer om det bara gick, säger Amanda, som gjort några matcher ända upp i F19-laget, och ännu fler i de yngre flicklagen.

– Där spelar jag mest på mittfältet. Jag gillar att ha mycket boll och vara involverad, och är nog bättre på att spela fram andra än att göra mål själv. Men i pojklaget spelar jag back.

Och hon är mycket uppskattad bland sina lagkompisar. Det kan Alexander Jonsson intyga.

– Amanda är grym, det är inte många grabbar som kommer förbi henne. Hon har räddat oss många matcher, säger Alexander.

Amanda brinner för fotbollen precis som morfar Yngve

Det räcker också med att titta en stund på träningen för att förstå att Amanda verkligen bara är "en av grabbarna", att hon råkar vara tjej är här av underordnad betydelse.

– Det har aldrig varit något problem med det. Och i skolan tycker de flesta bara att det är häftig att jag spelar med ett pojklag, säger Amanda, som startade hemma i Röste och med spel i Lottefors.

När hon var 8-9 år var det dags för ett ganska stort steg i den tidiga karriären.

– Vi mötte just det här pojklaget från Bollnäs i en match. Lite senare kom jag med på en träning, och mest av en slump. Sedan dess har jag blivit kvar, och jag trivs jättebra, säger Amanda, som ser många fördelar att lira med mer fysiska grabbar.

– Det är ju väldigt utvecklande för mig, det är lite tuffare tag. Jag gör oftast precis samma grejer som grabbarna. Och det har också funkat rätt bra. Vi har haft en hel del framgång, och till exempel vunnit Göransson cup i Sandviken två år i rad. Gothia cup är ju också en häftig upplevelse, för det mesta, säger Amanda, som var på plats under fjolårets skräckmatch mot De La salle College från Liverpool.

Det var då ett gäng engelska huliganföräldrar tappade allt omdöme.

– Jo, det var läskigt, inte kul alls. Nu var vi så många med den gången att vi hade två lag. Jag var inte med i laget som spelade just då, men stod på sidan.

I P13 spelar Amanda Källström brytsäker back, med flicklagen mer som playmaker på mitten.

När hon inte tränar eller spelar match – tja, då spelar Amanda ännu mer fotboll.

– Så fort jag får en chans är jag ute med bollen. Jag är väl mer intresserad av mitt eget spel än av andras. Så himla mycket fotboll på TV blir det inte, och jag kan inte rabbla laguppställningar och sånt, säger Amanda, som på sikt drömmer om spel på högre nivå – om landslaget och kanske proffsliv i Wolfsburg. Idolen heter Anja Mittag.

Det finns också lokala exempel på supertalanger som trimmat sina färdigheter med pojklagsspel, profiler som Jenny Hjohlman från Viksjöfors (i dag i Umeå) och Arleena Paanalahti från Arbrå som spelar i damtvåans topplag Selånger.

– På vintern spelar jag handboll med Arbrå HK, även där trivs jag bäst med att ha mycket boll på nio meter. Båda sporterna är väldigt roliga, och så får det vara ett tag till. Kanske måste jag välja att fokusera mer på någon till slut, säger Amanda Källström, en ung komet på väg mot stjärnorna...

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning