Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strand U19 representerar HuFF i ligacupen

/

16 segrar på 18 matcher.
Strands U19-lag fick en minst sagt behaglig resa till seriesegern i Dala Gästrike-serien.
Nu laddar laget för vinterns ligacup, där laget representerar HuFF.
– Det blir spännande att mäta oss mot bättre motstånd, säger tränaren Tobias Pettersson.

Annons

Strands lag var det enda laget från Hälsingland i Dala Gästrike-serien för U19-lag den gångna säsongen. Efter 16 segrar på 18 matcher var det ingen tvekan om vilket lag som hörde hemma högst upp i tabellen.

– Våra grabbar har gjort det jäkligt bra. Dels är alla väldigt duktiga och bra utbildade, samtidigt som vi fick ihop ett bra spel. Men jag vet inte om serien var dålig eller om det var vi som var bra, säger tränaren Tobias Pettersson som tog över laget i februari.

Vad har varit er styrka under säsongen?

Jag tycker vi byggt upp en bra sammanhållning. När jag kom var gruppen lite splittrad, men vi har fått ihop det och alla drar sitt strå till stacken och kämpar tillsammans.

Läs mer: Säsongen som pågår året om

Även om ligasäsongen är över och plusgraderna allt oftare övergår till minusgrader är det nu säsongen börjar på allvar för Strands U19-lag. I november kliver laget in i ligacupens gruppspel som representant för HuFF. Där ställs Strand, i tur och ordning, mot Gif Sundsvall, Gefle IF och IFK Luleå. Motstånd som lär bli betydligt tuffare än i seriespelet.

– Gif Sundsvall har jag inte sett spela så mycket, men det blir nog en jäkla utmaning. Det blir kul att se hur vi står oss mot bättre motstånd, säger Tobias Pettersson, som med största sannolikhet kommer leda laget i ligacupen tillsammans med U17-tränaren Gustav Åström.

Strand är ett av få lag i Hälsingland som satsar hårt på sitt U19-lag. Tobias Pettersson saknar konkurrensen i länet.

– Ja, det känns som att det är så. Det är lite tråkigt. Ljusdal hade ett lag i fjol, men inget i år. Jag vet inte vad det beror på att inte fler har U19-lag. Det kanske handlar om kostnader, eller tufft att få ihop spelare i den åldern. Då är man kanske i a-laget redan, säger han.

Varför väljer Strand att satsa på U19-laget?

– Klubben tror att det är den bästa modellen, än att till exempel spela i division 6 som 17-18-åring. Det är mer teknisk fotboll i ungdomsserierna och lite annorlunda mot den fysiska fotbollen i seniorserierna. Spelarna hinner med seniorfotbollen ändå, så vi tror mycket på det här.

Läs även: Tränaren Jan Hellberg har följt Forsas talanger från dagis till A-lag

De spelare som ska spela i ligacupen är klubbens 97:or och 98:or. Vid sista oktoberträningen var ett tiotal av den sistnämnda gruppen i Skottland på träningsläger med storklubben Celtic.

– De är absolut med och konkurrerar i truppen till ligacupen. Vi har totalt närmare 37 spelare i truppen. Vi skissar på en trupp omkring 20 spelare som vi kommer rotera lite under ligacupen, säger Tobias Pettersson.

Något resultatmål har man inte i cupen. Allting handlar om utveckling av spelarna.

– Vi gick inte för resultatet i serien heller, men självklart vill vi gå så långt som möjligt. Jag tror vi har chans att spöa alla lag i gruppen, men det är lite svårt att veta. Tar Gefle sitt bästa lag har de ju allsvenska spelare med, säger Tobias Pettersson och syftar bland annat på Jacob Hjelte som både gjort inhopp och startat allsvenska matcher under säsongen.

Till nästa säsong hoppas Strands U19-lag få större konkurrens även i ligaspelet. Då vill man inte vara kvar i Dala Gästrike-serien.

– Vi pratar med Hälsinglands fotbollförbund om att få spela i en bättre serie, helst mot Stockholmsklubbar. Målet som jag ser det är att få spela mot så bra motstånd som möjligt för att utvecklas.

Läs även: 16-årige backen har lirat med Forsa P98/99 sedan starten

Och oavsett hur det går i ligacupen blir det lite av säsongens höjdpunkt för spelarna i laget. Äntligen ska de få mäta sig mot nationellt motstånd.

– Det ska bli jättekul. Killarna är väldigt sugna på det här, säger Tobias Pettersson.

Gruppspelet avslutas 5 december då Strand spelar borta mot Luleå. Sedan återupptas ligacupen i februari då det spelas a- och b-slutspel.

Mer läsning

Annons