Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spel på division 5 öppnar upp för riggade matcher: "Har sagt åt föreningarna att allt illegalt spel är förbjudet"

Den här säsongen finns möjligheten att spela på matcher i division 5. Något som experter menar kommer öppna upp för fler riggade matcher.

Annons

I år finns det möjlighet att spela på sitt favoritlag i division 5 på spelsajten Nordic Bet. Något som en samlad expertkår är starkt kritisk till. Bland annat så säger Johan Claesson, som sedan 2013 är heltidsanställd på Riksidrottsförbundet för att arbeta med matchfixning, så här till idrottens affärer:

- Jag tycker att man som spelbolag inte tar sitt spelansvar om man erbjuder spel i så låga divisioner. Det är glada amatörer som spelar där, som kanske inte tjänar en enda krona på sin fotboll och som därför väldigt lätt kan falla för lockelsen att delta i riggade matcher.

Men då menar han och övrig expertis division 5 över hela Sverige.

Bryter man ner det till Hälsingland så blir det än mer spännande eftersom landskapet går sina egen väg den här säsongen och inför korttidsutvisningar. Får en spelare gult kort innenbär det en 15 minuter lång utvsining innan samma spelare återigen får delta i spelet.

Men eftersom en match bryts om ena laget blir mindre än sju spelare så öppnar det så klart upp för ytterligare chanser att rigga en match.

Ett exempel är att om spelare i lag A valt att spela på förlust för sitt eget lag, eller fått betalt för det, så räcker det att man inom loppet av en kvart ser till att få tillräckligt med gula kort för att orsaka en förlust - och därmed få rätt resultat med sig.

LÄS MER: Vill få bort snacket med domarna

- Vi har sagt åt föreningarna en gång att allt illegal spel är förbjudet, och det kanske vi ska göra igen. Men om det räcker vet jag inte, hur ska vi kolla det? säger Kenneth Carlsson, ordförande i tävlingskommittén på Hälsinglands fotbollförbund.

Men han berättar också att Hälsingland haft problem tidigare, närmare bestämt för tre år sedan.

- Vi körde bort folk som höll på med direktspel via mobilen mot utländska bolag på P17-matcher. Vi fick bort dem från arenorna och det fungerade. Vi sade åt dem att om de inte avlägsnar sig så tar vi deras mobiler, säger Kenneth Carlsson.

Att det finns större möjligheter för spelare att påverka resultatet med de nya reglerna, ser du det som ett problem?

- Ärligt talat så gör vi inte såna spekulationer, det finns i allt spel, kolla bara hur det ser ut med korruption från Fifa och hela vägen ner. Men som jag ser det kommer det inte vara något problem, säger Kenneth Carlsson.

LÄS MER: Förslaget sågas av tränarna i division 5

Det han däremot är övertygand om är att det kommer gå bra rent sportsligt med de nya reglerna, och så här sade Kenneth Carlsson i november när nyheten kom ut:

- Vi vill ha bort och få ett hårdare straff på okynnesgrejor. Det kan vara mycket snack som ger gula kort. Då tänkte vi om det går att göra något mer och genom detta kanske skapa ett grupptryck om laget blir reducerat under ett antal minuter.

I en enkät som sporten gjorde i samband med det så var en majoritet av tränarna i division 5 mot förslaget, trots det så gick det igenom på repskapsmötet.

Så frågan om huruvida 15-minutersutvisningar hör hemma i fotboll eller inte är inte en diskussion för den här säsongen. Det är däremot frågan om den nya regeln gynnar dem som vill rigga matcher.

Mer läsning

Annons