Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så är läget med Hälsinglands fotbollshallar: "Bra täckning i distriktet"

Varje år gör Svenska fotbollförbundets anläggningskommitté besök ute i landet för att besöka distriktens fotbollshallar. Under veckan var det Hälsinglands tur.

Annons

Camp Igge och fotbollshallen i Delsbo under tisdagen. Ljusdals fotbollshall under onsdagen. Så blev besöktsordningen när Svenska fotbollförbundet, med anläggningsansvarige Ronni Lundqvist i spetsen gav sig ut på distriktsbesök i Hälsingland.

– Vår kommitté gör besök varje år där vi försöker beta av 12 av landets 24 distrikt per år, säger Ronni Lundqvist.

Vad gör ni på dessa besök?

– Pratar anläggningsfrågor, hur man jobbar ute i distrikten med anläggningarna. Det handlar inte bara om hallar utan även om konstgräsfrågor och annat.

Camp Igge var först ut av Hälsinglands fotbollshallar att besökas av Svenska fotbollförbundet.

Att det skulle vara annorlunda att besöka ett litet distrikt som Hälsingland, kontra ett större distrikt med allsvenska lag håller inte Ronni Lundqvist med om.

– Nej, vi jobbar lika mycket med bredd. 1996 biladades en hallfond och när hallen i Delsbo skulle byggas fick man stöd av den. År 2000 utvidgades fonden och vi kopplade på värme och konstgräs, allt för att kunna förlänga fotbollssäsongen på vintern, säger Ronni Lundqvist som nu börjar se rejäla resultat av satsningarna på hallar.

– Vi börjar se att det fylls på. Runt 240 kommuner har fått hall sedan slutet av 1990-talet.

Hur tycker du läget ser ut i Hälsingland?

– Det ser väl hyfsat ut, det är bra täckning i distriktet, säger Ronni Lundqvist som ändå menar att det finns röda fläckar runt om i landet. En av dessa fläckar är Nordanstigs kommun där det inte finns någon hall eller konstgräsplan, även om Bergsjö IF tidigare har sökt bidrag till en förstudie till anläggande en konstgräsplan.

Angående fotbollshallen i Ljusdal är det fortfarande en ovanlig anläggning i Sverige. Djurgården har en liknande hall, medan Brommapojkarna har en något mindre hall samtidigt som Piteå och Karlstad en hall på gång.

Ronni Lundqvist ger sin vision om hur det ser ut i Sverige om tio år:

– Då hoppas jag att de flesta kommuner har en hall för vinterbruk, speciellt i norra Sverige. Men samtidigt, tittar man i Skåne så finns det många fotbollshallar där också, säger han.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons