Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Proffsig jänkare vill hålla rent

/
  • Här, på en mexikansk restaurang i Söderhamn, äter gärna amerikanen Josh Howard, nyförvärv i SFF, sin middag.

Söderhamns FF:s nyförvärv, amerikanen Josh Howard, vill bidra med proffsig attityd men ser klubben och division 2-spel som en anhalt på vägen mot större uppgifter.

Annons

Hade det inte varit för de gastronomiska olikheterna mellan det amerikanska och hälsingska köket hade jänkaren och Söderhamns FF:s nyförvärv Josh Howard säkert givit staden Söderhamn högsta betyg efter sina första tre månader.

– Jag har hittat en mexikansk restaurang som är ok, men köttet är inte som i USA ... och kryddningen är lite dålig. Annars har allt varit bra hittills, säger den sympatiske amerikanen.

Men nu är 23-åringen från delstaten Missouri inte här för att käka föda som påminner honom om den han fick i uppväxtstaden Kansas City. Han är här för att hålla rent i division 2-laget Söderhamns FF:s bakre regioner.

Vän av ordningen undrar förstås hur en 23-årig amerikan hamnar i Sverige?

– En kompis till mig från Kansas, Ryan Raybould som spelar i Gefle, rekommenderade mig Sverige eftersom division 2-spel där håller så pass bra klass att man kan utvecklas och avancera uppåt.

Ok, men varför Hälsingland och Söderhamn?

– Jag provspelade för flera klubbar, bland annat Dalkurd som vi möter i premiären på lördag, men till slut blev det Söderhamn.

Josh Howard har fina meriter att falla tillbaka på. Senaste amerikanska klubb han representerade var Kansas City Wizzards i den amerikanska proffsligan.

– Jag hade ett korttidskontrakt och spelade i deras reservlag, men så fick jag problem med högerknäet i maj förra året. I dag har jag ungefär 90 procents styrka och det känns bra.

Vad ska du bidra med till laget?

– Stabilitet. Jag tror att Er ... (Josh söker efter namnet på sin backkollega Erik Bäcklin)

Erik Bäcklin?

– Yes, Erik Backlin ... och jag kan bidra med det. Sedan hoppas jag kunna bidra med en del proffsattityd från min tid i Wizzards. Där jobbade alla killar hårt och och det var verkligen proffsigt.

Han sticker inte under stol med att Söderhamns FF bara är en anhalt på vägen mot större mål. Men om han når det målet under vårsäsongen eller höstsäsongen, ja, det får framtiden utvisa.

Att nästa klubb kan bli svensk råder inget tvivel om. De pågående svenskstudierna gör att Josh kan forma kortare meningar, men inte gärna uttrycker dem av ren blyghet.

Fram till 14 års ålder spelade amerikanen både fotboll och baseball, men valde soccer (amerikanska namnet på fotboll) som tar allt större plats i USA.

– Sedan David Beckham kom till ligan har fotbollen fått ett uppsving.

Och Fredrik Ljungberg, kanske?

– Ja, i Seattle!

Inför premiären på lördag säger han:

– Dalkurd är bra. De har värvat flera bra spelare, men vi ska ge dem en match, säger han på karaktäristiskt amerikanskt manér.

Mer läsning

Annons