Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planskötsel är ingen enkel konst

Konstgräsplaner må vara just konstgjorda.
Men de måste skötas.
Därför fick fem planfunktionärer från Hälsingland en grundkurs planskötsel.

Annons

Fem planskötare från fyra hälsingeorterna Söderhamn, Ljusdal, Bollnäs och Hudiksvall samlades i Söderhamn för att gå igenom från a till ö vad som krävs för att får en konstgräsanläggning att fungera som den ska.

En konstgräsplan är visserligen mer underhållsfri än en plan med naturgräs, men det finns massor att lära, förklarar Ove Näslund, anläggningsansvarig i Sundsvalls kommun och konstgräsutbildare åt svenska fotbollförbundet. Dels för att få planen godkänd, men initialt är det viktigt att testa så att ingen klubb fått fel utrustning från leverantören. Bland annat testas bollrull, bollstuds, stötupptagningsförmåga, vridmotstånd, jämnhet, vattengenomsläpp, mått och linjer.

– Man kan säga att det är en grundkurs. Vi börjar med vad konstgräs är, säger Ove Näslund, som kan bocka av Hälsingland som det 13:e av 24 distrikt som fått den här utbildningen.

Edsbyn var den senaste hälsingeorten att få en konstgräsplan, tidigare finns fullstora planer i Bollnäs och Hudiksvall. I Iggesund finns en sjumannaplan, i Söderhamn en hall som inte är fullstor medan Färila har en såkallad Kulan-plan, en sådan är också på gång i Ljusdal.

– Från att ha varit en vit fläck så har det blivit rena ketchupflaskan här i Hälsingland. Det finns många fler som har idéer, säger Pelle Ferm från Hälsinglands fotbollsförbunds anläggningskommitté.

Mer läsning

Annons