Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På allsvensk premiär med Tobias Eriksson

Ljusdalskillen Tobias Eriksson bytte Sundsvall mot Kalmar och hamnade hos 2008 års svenska mästare. Sporten var med då Tobias och Kalmar FF hade allsvensk premiär borta mot Gefle IF på Strömvallen.

Annons

Strömvallen i Gävle strax efter nio på måndagskvällen. Då hade Tobias Eriksson, 24 år, plockat av sig den svettiga rödvita Kalmartröjan, med nr 25 på ryggen, för första gången efter en allsvensk match. Han hade duschat, dressat sig i en moderiktig grå kostym, svart skjorta och en svart slips som satt lite på sned, skrivit några autografer till KFF-fans och sen skyndade han ut för att träffa de sina, mamma Helen (hon fixade till slipsen, förstås), pappa Micke och morfar Sture. …

Det blir nämligen längre mellan familjeträffarna numer. Det är nämligen skillnad på avstånd mellan Sundsvall och Ljusdal och Kalmar och Ljusdal.…

Åter några månader i tiden.

Januari månad hade precis börjat. Och GIF Sundsvall – där Tobias varit i drygt sju år, spelat 52 allsvenska matcher och 59 i Superattan,

– hade börjat sin försäsongsträning. Och Tobias Eriksson hade mer eller mindre inriktat sig på spel i Superettan med laget. "Giffarna" åkte nämligen ur Allsvenskan förra säsongen. Nu skulle jakten på en plats i högsta serien starta.

Mästarlaget Kalmar hade i och för sig anmält intresse för den då 23-årige mittfältaren. Men tystnaden från Småland hade varit för länge för att Tobias skulle kunna tro på en övergång. Hade intresset svalnat? Han satt nämligen också fast med tvåårskontrakt med "Giffarna".

Sen gick det med en rasande fart och redan den 18 januari rullade flyttlasset söderut. Då i och för sig med i stort sett bara Tobias, fotbollsskorna och necessären i bilen.

– Jag det var hotell som gällde den första månaden. Nu gjorde det inte så mycket för vi var mest borta på träningsläger under den månaden. Nu har vi flyttat in i en kanonfin lägenhet precis vid vattnet och utsikt bort mot Ölandsbron, berättar Tobias som räknar med att stanna i Kalmar i fyra säsonger. Så länge lyder nämligen det kontrakt han skrivit på. Om nu inte utlandet hör av sig vill säga. Det är nämligen det som är målet.

– Det har jag ju sagt tidigare och det är ingen ändring i min målsättning vad gäller det. Det var därför det kändes viktigt för mig att få spela kvar i allsvenskan när "Giffarna" åkte ur.

"Tävlingsdebuten" i Kalmar var redan avklarad när det regerande mästargänget klev in på Strömvallen i Gävle i måndagskväll. Kalmar mötte IFK Göteborg i Supercupen och vann med 1-0. Då fick Tobias Eriksson ta steget ned som högerback. Och det var som högerback han spelade i den allsvenska debuten på Strömvallen också. Innerbacken Marcus Lindberg var förkyld och det förde med sig att tränaren Nanne Bergstrand valde att flytta in Stefan Larsson som innerback, skickade över högerbacken Emin Nouri till vänster och satte ned Tobias Eriksson som högerback.

Nu är det inte någon direkt ovan plats för Tobias del. Han spelade där i finalen i Supercupen – och han spelade där i sin första allsvenska match också. Den mot Malmö FF på bortaplan. Fast den matchen vill Tobias helst inte prata om. Det var då som Tobias Grahn hade litet av lekstuga på sin vänsterkant. I Sundsvall blev det spel mest som mittfältare, men han hjälpte till som back också emellanåt.

– Nu är Tobias Eriksson en gedigen allsvensk fotbollsspelare som man kan använda på olika positioner. Han är väldigt bra att ha i laget som tränare, Tobias gör alltid bra ifrån sig, sa Kalmartränaren Nanne Bergstrand efter premiären på Strömvallen.

Och man kunde, under samtalet med Kalmartränaren, ana att Tobias kommer att tillhöra startelvan även fortsättningsvis. Då som mittfältare.

– Jag vill helst spela på mitten, men jag tycker att det går bra som back också.…

– Vi borde kanske ha avgjort det här i första halvleken. Vi hade då, förutom straffen som gav 1-0, även ett par frilägen som vi borde gjort mål på. I den andra blev vi lite passiva, speciellt i början och en stund efter det att Gefle kvitterat, men på slutet tog vi över igen.…

– Det är tip-top.

– Det är tänkt att jag ska vara mittfältare, jag har fått spela både som inre och yttre mittfältare, men även fått tagit steget ned som back när det varit nödvändigt.

?

– Om alla är friska då så räknar jag med att spela högre upp i banan.

Mer läsning

Annons