Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örjan tillbaka på planen

/

Ett grått Hudiksvall bjuder på snöslask och solen kämpar än så länge förgäves för att riktigt kicka bort vintern.
Då är ABK:s 27-årige Örjan Dahlqvist Hälsinglands förmodligen lyckligaste idrottsman.
Efter ett år i fotbollskarantän är han äntligen tillbaka i hetluften.

Annons

– Fotbollen har säkert aldrig varit roligare än nu, säger Örjan som under 2008 blev rubrikernas man på ett helt annat sätt än han hoppats på.

Efter en hjärtinfarkt på träningen den 12 januari och ett hjärtstillestånd veckan därpå fick han klara direktiv om att han skulle ta de lugnt och agera åskådare när hans lagkamrater tränade.

Knappt tre månader senare var han överraskande tillbaka i träning igen. Efter återbesök på Hudiksvalls sjukhus fick han klartecken att börja träna på halvfart. Då med förhoppningar om att komma i spelbart skick under höstsäsongen.

Men i slutet av maj slogs rödljuset på igen. Efter det att läkarna i Hudiksvall konsulterat expertis på området fick Örjan direktiv om att undvika de mest intensiva övningarna och ta det lugnt. Det beskedet drabbade honom som en slägga i nacken.

– Ett tag orkade jag inte ens gå ner på träningarna. Det kändes helt tomt, berättar Örjan.

Sviterna från de dramatiska januariveckorna förra året blev främst att alla i hans omgivning undrade och frågade. Själv kände han sig pigg och alert.

– När jag sedan fick beskedet att jag kanske aldrig skulle kunna få spela mer kändes det fruktansvärt tomt och jobbigt, säger han.

Men efter ett återbesök i augusti fick han beskedet att hjärtat som tidigare visat sig vara alldeles för stort för att utsättas för de påfrestningar som sker i bärkampsspel nu minskat i storlek. Han fick vässa träningsdosen.

Året på läktaren har inte varit lätt.

– Jag led med laget och grabbarna när vi åkte ur tvåan förra året. Men det viktigaste var förstås inte vare sig mål eller poäng. Jag grubblar inte över det som hänt, men jag tänker mig för och planerar min tillvaro på ett helt annat sätt nu, berättar Örjan.

I slutet av november fick han besked om att det inte fanns några medicinska hinder från att börja matcha igen.

– Läkarna sa att det var upp till mig själv. Fast jag håller nere träningsdosen något och hoppar över ett eller två pass i veckan. Nu har jag en dialog med tränaren Pelle Lindberg om att jag ska känna mig för, men målet den här säsongen är förstås att ta en plats i ABK:s A-lag .

Hittills har han spelat tre matcher och allt känns bra.

– Jag ligger lite efter både konditionsmässigt. Jag känner också att tajmingen inte är den rätta ännu, men jag är på rätt väg.

– Bara känslan av att få knyta på sig skorna och matchtröjan är grymt härlig. Nu tittar jag framåt, men med förstånd. Allra viktigast är att jag lyssnar på min kropp, säger Örjan Dahlqvist.

Mer läsning

Annons