Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska det avgöras – så är läget i fotbollsserierna

/

Det drar ihop sig till slutspurt i fotbollen.
Vi tar en närmare titt på läget i de lägre serierna.
Vilka ser ut att ta klivet upp – och vilka får kriga för överlevnad?

Annons

Division 5 herr

Tabelltvåan Vismarå har gjort 67 mål den här säsongen. Hälften av dessa har kommit i de fyra senaste matcherna, då laget har visat en imponerande form. Fyra raka segrar och 33–0 i målskillnad är förkrossande statistik, som har gett laget ett bra utgångsläge inför avslutningen. Noterbart är också att Peter Bergström har svarat för 13 mål i de segermatcherna, nu uppe i totalt 23 under säsongen.

Trönö, även det ett lag med fyra raka segrar, toppar tabellen. Vismarå är en poäng bakom, i sin tur med fem poäng ner till tabelltrean Färila. Det ska väldigt mycket till för att toppduon ska tappa det försprånget på de fyra omgångar som återstår. Vi kan nog redan nu gratulera Trönö och Vismarå till en återkomst till division 4.

Kvalplatserna till fyran lär det bli desto hårdare kamp om. Från tabelltrean Färila ner till åttondeplacerade Näsviken skiljer det endast sex poäng. Tolv poäng återstår att spela om, och vi kan få uppleva en dramatisk slutomgång vad gäller fördelningen av plats tre och fyra. Utöver redan nämnda lag handlar det om Långhed, Enånger och Tallåsen. Möjligen kan även Kilafors, i dagsläget på nionde plats, blanda sig in i striden.

I botten blir det ingen större dramatik. Seriens slagpåsar Gnarp och Hög, med blott varsin seger på 18 matcher, får sikta in sig på degradering och en nystart i division 6 nästa år. Inget av lagen har räckt till, och Hög snittar åtta insläppta mål per match.

Bergsjö kan redan nu börja ladda för att försöka kvala sig kvar i femman. Detsamma kan vi nog säga om Landafors, som förvisso har en teorietisk chans att ta sig förbi Kilafors. Men det är sex poäng upp och inte mycket talar i nuläget för Landafors.

På de fem senaste matcherna har det bara blivit en poäng. Man inledde säsongen starkt, för att sedan dala i takt med att kvällarna blir mörkare. Skador och spelare som har flyttat har ställt till det för "Samba-Landa", som dock bör ha goda chanser att klara det kval som förmodligen väntar.

*****

Division 6 herr

Bollnäs Kurd fortsätter klättringen genom seriesystemet. I fjol tog man klivet upp från lägstadivisionen och i år spelar man hem division 6 och kan börja rusta för spel i femman nästa år. Det blir onekligen intressant att följa Bollnäs Kurd, med skyttekungen Zarav Hajo i spetsen, även kommande säsonger.

Där bakom är det en hårdare kamp, den om den andra direktplatsen till division 5. Söderala, även det ett division 7-lag i fjol, har den platsen i dagsläget. Utmanar gör Enånger 2 och Edsbyn 2. Nu utelämnar vi parametrar som att Enånger, med ett förstalag i fyran, kanske inte ens får ta klivet upp. Anmärkningsvärt är dock att tabelltrean Enånger 2 har minus på målskillnadskontot. Laget har åkt på ett par riktiga storförluster under säsongen, 1–9 mot Bollnäs Kurd är ett exempel.

Ännu fler lag är med i kampen om kvalplatserna till division 5. Arbrå, Järvsö, Alfta och Växbo har alla chansen. Den kvartetten har dock viss anledning att även hålla uppsikt bakåt. Kring strecken för negativt kval och nedflyttning skiljer inte många poäng mellan lagen.

Sandarne har det tufft i botten och har inte vunnit på en månad. Än så länge håller sig Söderhamnslaget ovanför nedflyttningsstrecket, men jagas av Iggesund 2 och Ljusdal 2/TIF 2. Fyra matcher återstår och bottenstriden är svårtippad med tanke på att vi aldrig vet hur reservlagen ser ut. Men Sandarne kan få det tufft.

*****

Division 7 herr

IFK Bergvik var seriefavorit inför säsongen. Och man har motsvarat förväntningarna, årets trupp är till och med starkare än den som ramlade ur sexan i fjol. Full pott och 14 segrar imponerar, och kamratgänget är tillbaka i sexan till nästa säsong.

Föne och Korskrogen, båda mittenlag i fjol, ser ut att göra upp om den andra direktplatsen till sexan. Där har Föne chansen att rycka på hemmaplan till helgen. Då tar man nämligen emot just Korskrogen på Movallen. Säsongens hittills viktigaste match för båda lagen, och en drabbning där uppflyttning till division 6 står på spel.

Loos P50, eller Ljusdals IF P50 som laget heter numera, ser återigen ut att komma sist i Hälsinglands lägsta serie. Men i år har laget, till skillnad mot i fjol, vunnit ett par matcher.

*****

Division 3 dam

Samtliga hälsingelag i division 2 södra Norrland kommer att vara kvar i den serien. Frågan är vilket lag från division 3 som gör den trion sällskap nästa säsong. Njutånger och Edsbyn gör upp om seriesegern. Tabelltvåan Edsbyn möter Mohed 2 på torsdagskvällen och behöver vinna där för att krympa avståndet till serieledaren Njutånger till två poäng.

Tappar Edsbyn poäng i hängmatchen ligger vägen öppen för Njutånger, som dock har en ganska tuff avslutning med matcher mot Mohed 2 och Delsbo i slutomgångarna. Njutånger förfogar över seriens kanske viktigaste spelare. Skyttedrottningen Elin Åslund har hittat målet 28 gånger på 13 matcher. Det motsvarar över hälften av serieledarens målskörd.

I botten kan Tallåsen se tillbaka på en tung säsong, och degradering till fyran som följd.

*****

Division 4 dam

Nystartade Ljusne har övertygat och har redan säkrat seriesegern. Division 3 väntar nästa år. Där bakom gör Arbrå och Bergsjö upp om den andra uppflyttningsplatsen. Nervkittlande upplösning att vänta i mitten på september, då de båda lagen möts i vad som då kan bli en direkt avgörande match om en plats i trean. Då serien består av ojämnt antal lag återstår efter den drabbningen en match för Arbrå, medan toppmötet lagen emellan är säsongens sista för Bergsjö.

>>> Här hittar du de lokala fotbollstabellerna

Mer läsning

Annons