Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målskytten utbytt i 22:a minuten – då fick 16-åring göra sin riktiga debut i Ljusdal: "Riktigt kul att få visa"

Karin Weinacht satte 2–0 för Ljusdal borta mot Gideonsberg på Matilda Wennbergs fina passning – men byttes ut med bröstsmärtor fem minuter senare.
Då fick Alicia Dahlgren göra sin "riktiga" debut i division 1.
– Det är lättare att bevisa vad man kan när man får lite tid på sig, säger 16-åringen som spelade division 3-fotboll så sent som förra säsongen.

Annons

Redan i den nionde minuten satte Johanna "Jajja" Kämpe 1–0-målet på frispark för Ljusdal.

Smakstarten borta mot Gideonsberg blev sedan ett faktum när Matilda Wennberg frispelade Karin Weinacht med en drömpassning – avslutningen klinisk i bortre från Ljusdals vänstermittfältare.

– Jag löper i djupled och får en perfekt boll och kan lägga in den på ett (tillslag) direkt, säger Karin Weinacht, som kort därefter signalerade till bänken att hon ville bryta.

– Känningar i bröstet, tungt liksom. Jag kände det redan i morse att det var så, och när jag inte kunde gå på hundra så bytte jag, säger Karin Weinacht, som klev av i den 22:a minuten på Solid Park Arena i Västerås.

Det öppnade för 16-åriga Alicia Dahlgren, Ljusdals värvning från Delsbo IF. Så sent som förra säsongen spelade hon i division 3. Hon har tidigare gjort en handfull inhopp i sin debutsäsong i division 1.

Alicia Dahlgren fick nästan 70 minuter mot Gideonsberg – 16-åringens riktiga debut i Ljusdals IF.

– Jag har spelat i 20 minuter max, säger Alicia Dahlgren, som nu alltså fick nästan 70 minuter på konstgräset.

Är det skönare att komma in vid ledning?

– Så klart är det lite tryggare, men man spelar inte på något annorlunda sätt därför, det är fullt ös ändå, säger Ljusdals yngsta spelare.

Ljusdal har upplevts lite slitet på slutet, vilket förlusten senast hemma mot Gustafs visade. Mot bottenlaget Gideonsberg var det kanske ingen glimrande insats – man tillät hemmalaget ha en del boll, men avsluten man fick emot sig kom nästan varje gång från långt håll.

– Det var riktigt kul att få komma in och visa vad man kan och att få testa. Det känns lättare att bevisa det när man får lite tid på sig, säger Alicia Dahlgren.

I andra halvlek kostade Ljusdal på sig att bränna flera lägen. Sanna Signeul prickade stolpen med ett distansskott. Victoria Forss och Sanna Signuel hade sedan varsitt friläge som räddades av Gideonsbergs målvakt Rebecca Nevala.

– Det var en bra insats av alla tycker jag, vi gick in taggade till det här och ville ha revansch. Vi försökte att inte underskatta dom, säger Alicia Dahlgren.

Hur stor är skillnaden på det här jämfört med division 3?

– Det är klart att man märker den, men man har lärt sig mycket i vinter.

Hur har du blivit omhändertagen i laget?

– Jag märkte redan från första början att det är en bra lagskänsla. De har tagit bra hand om en, alla vill att man ska lära sig.

Nykomligen Ljusdal har nu samlat ihop 23 poäng under våren. Som jämförelse till det ska sägas att Mohed, som hängde kvar precis ovanför strecket förra säsongen, hade 21 poäng efter fullbordad säsong i division 1 norra Svealand.

FOTBOLL – DIVISION 1 NORRA SVEALAND

Gideonsberg–Ljusdal 0–2 (0–2)

Målen: 0–1 (9) Johanna Kämpe, 0–2 (17) Karin Weinacht.

Varningar: Johanna Kämpe, Ljusdal (82)

Domare: Neftaly Lopez, Västerås.

Publik: 50 (Solid Park Arena, Västerås)

Mer läsning