Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare stämmer in i Lindhs kritik

/

Efter distriktskaptenen Börje Lindhs kritik mot den nuvarande kvalitén på Hälsinglands ungdomsfotboll ringde Ljusnansporten upp ungdomsledarna i Bollnäs, Söderhamn, Ljusdal, och Strand för att höra deras åsikter vad de tycker om juniorfotbollen i distriktet. Det visade sig att Lindhs kritik får stort stöd.

Annons

Kritiken som Lindh gav uttryck för i lördagens Ljusnan gick kortfattat ut på att juniorerna i Hälsingland tränar för lite och får för dålig matchning för att kunna mäta sig med de flesta andra distrikten.

Orden kom efter Hälsingelagets skrala resultat på elitlägret i Halmstad.

Ljusdals ungdomsledare Micke Bergvik använder ännu starkare ord än distriktskaptenen i sina åsikter om distriktets ungdomsfotboll.

Division 1, som vi spelar i, har 12 matcher på hela säsongen. Det är åt helvete för lite matcher!

Han menar också att problemen handlar mycket om inställning och träningskultur. Ingen höjer längre på ögonbrynen om någon inte dyker upp på en träning, de vet ju att de får spela ändå.

Det finns också en grupp som tränar mycket seriöst, men den gruppen lider av för dålig konkurrens på träningarna. Dessa spelare får träna med seniorlagen för att få ordentlig träning och mer matcher.

Tränaren för Bollnäs juniorallsvenska lag, Torbjörn Nilsson, håller bitvis med Lindh i kritiken.

Jag är också inne på att det kan behöva tränas mer. De ungdomar som vill träna ska få göra det året runt om de vill. Men barnen måste få välja själva och det viktiga är inte att träna mycket, utan att träna bra.

Nilsson menar att åtminstone Bollnäs ungdomslag klarar sig mycket bra i konkurrensen när de åker runt på cuper i Sverige, men att det händer något när de kommer upp i 15-16 års ålder.

Då börjar de större klubbarna plocka de bästa spelarna, som kommer till klubbar där man tränar mer, och där konkurrensen på träningarna är bättre. Vad som skulle behövas i distriktet är ett elitlag som de mest seriösa spelarna kan gå till

Kritiken om att matchningen kan bli för liten och för dålig håller Torbjörn Nilsson också med om, och han förespråkar ett samarbete mellan distrikten i närområdet.

Strands ungdomsledare Robert Örnehag gillar även han Börje Lindhs åsikter, och tycker det är viktigt att frågorna lyfts. Men han tycker också att Hälsingland inte bör ha för höga förhoppningar.

Vi är ett litet distrikt. Titta bara på urvalet som de större distrikten har och jämför med vårat! Vi borde ju inte ha en chans.

Men det finns problem att ta itu med. Främst vill han få fler ungdomar att spela fotboll, speciellt i åldrarna över 15-16 år, då de flesta slutar.

Det finns en avvägning mellan elitsatsning och bredd. En ökad träningsmängd tror Örnehag skulle skrämma bort många spelare, men samtidigt så måste man träna mer för att bli bättre. Detta innebär en balansgång som är mycket svår.

Söderhamns Janne Lundqvist är den ledare som har minst kritik att ge.

Jag tror att kvalité på träning och att de har roligt är viktigare än träningsmängden. Har de roligt så kommer resultaten.

Han anser också att matchningen de får är hyfsat bra, men att den skulle kunna bli bättre.

En juniorserie i Hälsingland med 10 lag skulle väl vara det bästa. Men faran är att en sådan serie skulle bli ojämn.

Mer läsning

Annons