Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landslaget skakar av sig jetlag

/

En flygresa till Brasilien sätter sig i huvud och ben.
Det vet det svenska fotbollsdamerna som inlett OS-uppladdningen i extremt lugnt tempo
– Vi har varit försiktiga, säger förbundskapten Pia Sundhage till TT.

Annons

Det svenska damlandslaget i fotboll befinner sig i Portobello, Mangaratiba, tio mil från OS-staden Rio de Janeiro. Truppen på 18 spelare varvar sakta upp inför premiären mot Sydafrika på Olympiastadion om en vecka, den 3 augusti.

– Första träningen (tisdag) tränade vi utan benskydd, andra träningen (onsdag) hade vi lite motstånd i duellspelet. På torsdagen tränar vi elva mot elva, säger förbundskapten Pia Sundhage på telefon till TT.

56-åriga Sundhage gör sin tredje OS-turnering som förbundskapten för ett landslag. Både i Peking 2008 och London 2012 tog hon guld som tränare för USA. Hon tog över det svenska landslaget i september 2012, inför hemma-EM 2013.

– I ett OS är ett viktigt att hålla fokus. Det är mycket annat runt omkring, regler och säkerhet. När man kommer in i en OS-by är det viktigt att ha ett gott tålamod eftersom att det är långa köer in.

Sundhage lyfter fram hur andra framgångar för den svenska OS-truppen kan spegla av sig.

– Det som är positivt är att det finns andra resultat att ta energi ifrån. Själv är jag väldigt glad över att Håkan Ericson och hans landslag (U23) tog sig hit.

Det svenska damlaget (utan åldersgräns) är betydligt mer stjärnspäckat än herrlaget (får endast ha ett begränsat antal spelare över 23 år). Anfallaren Lotta Schelin och innermittfältaren Caroline Seger delar på lagkaptensbindeln i OS, något som varit ett faktum den senaste tiden.

På fredagen träningsspelar Pia Sundhages landslag mot brasilianska Botafogos U16-lag på pojksidan.

– Jag vill se att vi kan hålla matchtempo, anfalla och få till löpningar. Och att det ger oss en och annan målchans, säger Sundhage som kommer ge de flesta spelarna i truppen speltid i OS-genrepet.

Mycket av snacket inför spelen i Rio har handlat om att OS-byn inte står klar, precis som flera arenor. Men Pia Sundhage är lugn.

– Jag besökte OS-byn i april. I jämförelse med Peking och London höll den hög klass.

Mer läsning

Annons