Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagerbäck inviger konstgräsplanen på Knöttas

/
  • Islands förbundskapten Lars Lagerbäck, som inledde tränarkarriären i Kilafors IF, kommer till Knöttas i augusti.

Kilafors IF får storbesök i sommar.
När nya konstgräsplanen på Knöttas IP invigs den 1 augusti blir det med Islands förbundskapten Lars Lagerbäck som talare.
– Jag kan tänka mig att han brinner lite för föreningen fortfarande, säger tränaren Kjell Westlund.

Annons

Den 1 augusti hålls den officiella invigningen för konstgräsplanen på Knöttas IP i Kilafors – och Kilafors IF tar i från tårna när det ska göras. En av invigningstalarna blir nämligen Lars Lagerbäck som inledde sin seniortränarkarriär i just Kilafors IF.

– Det är fantastiskt kul att han som har varit engagerad som tränare i Kilafors kommer, säger Kjell Westlund, tidigare domarbas i Hälsinglands Fotbollförbund och numera tränare i division 5-laget Kilafors.

Någon längre presentation behöver han egentligen inte, Lars Lagerbäck. Fem raka mästerskap som förbundskapten för Sverige mellan 2000 och 2008 talar sitt tydliga språk. I dag är "Lasse Lager" kung på Island. Nationen leder EM-kvalets grupp A med både Tjeckien och Holland bakom sig och är i princip klar för EM i Frankrike 2016.

Enligt Kjell Westlund är det till och med Europas bästa förbundskapten som gästar Kilafors på klubbens Fotbollens dag.

– Det var han redan när han tränade Sverige. Statistiskt sett är han en av de absolut bästa att uppnå resultat. I mina ögon är han outstanding i Europa. Det talar resultaten för också, det är bara att titta på Island.

Kjell Westlund var själv junior i Kilafors IF, då i division 4, när Lars Lagerbäck kom till klubben 1977. Det var hans första uppdrag som tränare på seniornivå. Innan Lars Lagerbäck, som är född i Katrineholm men uppväxt i Ovansjö i Medelpad, lämnade för Arbrå BK efter säsongen 1982 blev Kilafors DM-mästare 1981.

– Han var en otrolig teoretiker. Det var pärmar och han ritade upp hur man skulle göra. Ibland skämtade vi om att han var för bra för oss. Då visste vi inte hur långt han skulle gå, men man tyckte att han var en jäkla duktig tränare redan då, säger Kjell Westlund och fortsätter:

– Jag kan tänka mig att han brinner lite för Kilafors fortfarande. Börjar man i en förening måste det finnas en liten känsla för den föreningen.

I flera år har Kilafors IF försökt locka Lars Lagerbäck till Knöttas. När drömmen nu blir verklighet har Kjell Westlund försiktiga förhoppningar om ytterligare en "bomb". Han hoppas att Lars Lagerbäck ska ta en plats i Kilafors ledarstab när laget tar emot Landafors SK i derbyt som spelas i samband med invigningen.

– Det skulle vara en fantastisk grej att sätta på honom en Kilaforströja och låta honom vara med och coacha. Det kan bli vårt hemliga drag den där dagen, säger Kjell Westlund med ett skratt.

– Men vem vet, om han har tid att stanna kvar så varför inte? Det skulle vara fantastiskt kul.

Mer läsning

Annons