Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Hälsingefotbollen har klättrat upp från mörkret

/

Andreas Tagg tittar tillbaka på fotbollssäsongen 2015 – och konstaterar att hälsingefotbollen har rest sig ur mörkret.

Annons

Jag minns säsongen 2011. Hudiksvalls FF var Hälsinglands enda bidrag till division 2-fotbollen. I trean återfanns Edsbyn, Rengsjö, Trönö och Söderhamn.

De två sistnämnda, SFF och Trönö, ramlade ur trean det året. Och lämnade Söderhamnsfotbollen i ett totalt mörker.

Men även hälsingefotbollen var rejält på dekis. SFF:s och Trönös uttåg ur trean innebar att Hälsingland endast hade tre lag i de nationella serierna. Året därpå misslyckades dessutom Edsbyn med att hålla sig kvar i division 3. Ingen större ljusning fanns att se, när ett hälsingelag gick upp från fyran åkte ett annat ur division 3.

Men nu, fyra år senare, är det plötsligt en helt annan värld för hälsingefotbollen. Nästa säsong kommer distriktet att representeras av hela åtta lag i de nationella serierna.

Efter bottennappet 2011 inledde SFF ett urstarkt återtåg, och på bara två år gick man från division 4 till division 2. Där är man kvar även nästa år, efter att man den här säsongen överbevisade många tvivlare (mig själv inräknad) och i god tid säkrade kontraktet. En imponerande insats av tränaren Benny Dahlin och hans nederlagstippade SFF.

Läs mer: SFF tog farväl av Dahlin med seger

I toppen av tvåan slogs Hudiksvalls FF in i det sista om seriesegern. Men några onödiga snedsteg längs vägen innebar att man slutligen fick se sig slaget av Team Thorengruppen. Synd, med tanke på att ett lag i division 1 hade stärkt hälsingefotbollen ytterligare. Nu gäller det för HuFF att bygga vidare till nästa år, och fortsätta att vara det topplag som man har varit de senaste åren. Spelare som eventuellt lämnar måste ersättas med spets.

Läs mer: Dämpad stämning hos Hudiksvall efter storsegern

I trean imponerade Bollnäs något enormt. Som nykomling slutade man tvåa i serien och nådde kval till division 2. Efter en knackig start radade laget upp smått otroliga 15 raka segrar. Man kan inte undgå att leka med tanken – vad hade hänt om Bollnäs hade hittat rätt rytm redan i premiären?

Bollnäs blir dock kvar i division 3, likaså Rengsjö som än en gång krånglar sig kvar i serien. Nästa år blir lagets nionde raka på den här nivån. Väldigt starkt även det, men nu får laget delvis bygga nytt då profiler och kulturbärare som Erik Wästman och Christian Törnros tackar för sig.

Läs mer: Veteranen Wästman vinnare – i sista matchen

Nästa års hälsingekvartett i trean kompletteras av norra Hälsinglands bidrag till serien, Iggesund och Strand. Redan här har Hälsingland alltså sex lag i herrarnas division 2 och 3. Och då har vi inte ens gått in på damfotbollen. Här klarade sig Mohed kvar i division 1, samtidigt som Ljusdal lekte sig igenom tvåan och tog klivet upp.

Det innebär att två hälsingelag kommer att spela division 1-fotboll nästa säsong. Under vintern lär vi få följa en intressant dragkamp mellan de båda klubbarna, i takt med att lagen rustar och i princip slåss om samma spelare. Och härliga derbyn mellan Ljusdal och Mohed att vänta 2016.

Så ja, man kan gott påstå att hälsingefotbollen mår bättre än på många år och att den har rest sig ur mörkret. Det som saknas nu är ett lag på ännu högre nivå på herrsidan. Som det ser ut just nu är det Hudiksvalls FF som får anta den utmaningen, och nästa säsong jaga vidare i toppen av division 2.

Läs mer: Krönika signerad Rikard Bäckman om damfotbollen i Hälsingland

Mer läsning

Annons