Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johanna ska få FIF att springa i åttor

/
  • Johanna Hillberg är fotbollslärare på Slottegymnasiet i Ljusdal. Senare i vinter ska hon hjälpa till med fysträningen i Färila IF.

Hennes egen karriär som fotbollsspelare fick ett abrupt slut.


Men fotbollen har hon inte lämnat, snarare tvärtom. För Johanna Hillbergs karriär som tränare har bara börjat.


I december ska hon göra fystester med Färilas fotbollsspelare.

Annons

Johanna Hillberg lämnade Ljusdal som 18-åring. Erik Hamrén fixade kontakterna som gav henne chansen i AIK. Sju säsonger spelade hon i högsta serien, först i AIK och vidare i Älvsjö. Men en förslitningsskada i ryggen satte stopp för vidare spel när hon var 25 år.

Som en del i försäsongsträningen hann hon vara med och träna på Starfight gym i Stockholm med proffstränaren i boxning, Leif Carlsson, som instruktör. Efter karriärens slut kontaktades Johanna Hillberg av sin gamla klubb AIK, som ville att hon skulle hjälpa till med försäsongsträningen. Idéer som hon har tagit med sig till Ljusdal, där hon bor sen två år.

- Mycket parövningar, och man använder den egna kroppen som vikt. Superbra träning, säger Johanna Hillberg.

Detta har LBK:s sjuttonåriga bandygrabbar fått testa på, då Johanna varit och hjälp till under hösten. Och i december är det dags för Färilas fotbollskrigare i fyran att bekänna färg. Först ut blir dock inte boxercisen, utan löpning.

- Fystränare är ett sådant ”stort” ord. Jag kommer inte vara med hela tiden, utan då och då, förklarar tvåbarnsmamman Johanna Hilberg, som inte kommer köra de lokalt traditionella löptesterna beep och cooper.

- Nej, det blir något som kallas åttan. De ska springa en 30 meter lång bana, formad som en åtta, i sju minuter.

Hur tror du att de står sig?

- Ingen aning, men jag förväntar mig att alla ska knäcka tiden jag själv har sprungit på. Jag hoppas att jag kan bli en inspirationskälla för dem, en ny röst på träningarna.

Mer läsning

Annons