Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan Allgulander stannar i landslagsstaben – så minns han Zlatans tid i blågult

Janne Andersson har som ny förbundskapten för det svenska herrlandslaget börjat sätta ihop en till stora delar ny ledarstab. Men naprapaten från Hudiksvall, Johan Allgulander, har bestämt sig för att fortsätta.

Annons

Ny förbundskapten, ny målvaktstränare, tre nya spioner, en psykologisk rådgivare och en återkomst av Lars Lagerbäck som rådgivare. Svenska herrlandslagets stab är på många sätt helt ny inför VM-kvalet i höst. Men Hudiksvalls bidrag till staben väljer att fortsätta.

– Jag överlevde ytterligare en förbundskapten, säger naprapaten Johan Allgulander med ett skratt.

– Det har väl i princip varit klart en längre tid, men vi hade kick off förra veckan och då fick jag träffa Janne Andersson för första gången, säger han.

Johan Allgulander och högerbacken Mikael Lustig under en träning under EM-kvalet 2015.

Läs mer: Johan Allgulander intervjuas på plats i Frankrike under sommarens EM-slutspel

Johan Allgulander har upplevt sju mästerskap med det svenska landslaget sedan han började jobba i staben i början av 1990-talet. Men att fortsätta även kommande år var inte en självklarhet.

– Nej, jag har varit väldigt tveksam. Någon gång måste det ju ta slut, men det är fortfarande lika kul. Så länge jag känner mig motiverad och kan bidra i gruppen vill jag vara med, säger Johan Allgulander.

Han uppskattar att ungefär hälften av landslagsstaben är ny sedan Janne Andersson tog över. På kort tid har Johan Allgulander fått skapa sig en bild av den nye förbundskaptenen.

– Jag har ju bara träffat honom under ett dygn, men han verkar väldigt bestämd och har klara linjer kring hur han vill ha det.

Hur skiljer det sig jämfört med Erik Hamrén?

– Det vet jag inte än, då jag inte sett oss i drift under Janne än. Så vi får se.

Johan Allgulander jobbade under Erik Hamréns ledning mellan 2009 och 2016. Så här sammanfattar han Ljusdalssonens tid som förbundskapten:

– Väldigt bra. Vi tog oss till två slutspel och det är ju det som är målsättningen. Att vi inte gick till VM i Brasilien var ju som det var. Erik var bra på att knyta ihop gruppen och få med Zlatan på tåget, som varit grym som lagkapten.

Fysiologen Paul Balsom tillsammans med Johan Allgulander under en landslagsträning.

Just Zlatan Ibrahimovic landslagstid har Johan Allgulander följt på nära håll. Han har sett varenda landskamp med den svenske storstjärnan, som nu valt att sluta i landslaget. Johan Allgulander har många bra landslagsminnen med Zlatan.

– Framför allt att han är en otroligt bra person vid sidan av planen. Det han uträttat på planen går ju inte att ta i från honom. Vi har haft en väldigt bra relation.

Just nu laddar Johan Allgulander och övriga kring herrlandslaget för höstens VM-kval. 6 september inleds kvalet hemma mot Holland.

– Det är tuffa papper, så vi får se hur det går. Vi samlas på söndag för första gången och har då en vecka och två dagar på oss att förbereda för matchen. Janne har valt att inte lägga någon träningslandskamp innan, i stället blir det träning för att komma samman, säger Johan Allgulander som fortfarande tycker det är lika roligt att jobba med landslaget.

– Ja, annars hade jag inte varit med, det är fantastiskt roligt. Nu är ju Lasse (Lagerbäck) med som en bricka i spelet igen, det var ju hans som gjorde att jag hamnade på förbundet från början. Så det blev lite grädde på moset för mig, säger han.

Hur länge till kommer du hålla på tror du?

– Svårt att säga, men jag utgår från att det nu blir de två sista åren.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons