Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Interna" återuppstår i Bollnäs - med förre rallycrossprofilen vid rodret

Efter flera års vila är "interna" tillbaka i Bollnäs. Och den som ska driva projektet för att bredda fotbollen ytterligare är tidigare rallycrossprofilen Tony Croon.- Jag är intresserad av fotboll och föreningsliv så det här är en chans att jobba med något man brinner för, säger 46-åringen.

Annons

Med över 500 aktiva spelare är Bollnäs GIF en stor fotbollsklubb. Kanske för stor då tillströmningen av spelare inte kan tas om hand på rätt sätt eftersom det saknas både ledare och fotbollsplaner.

Därför väcker klubben nytt liv i den interna fotbollen, som kommer heta Bollnäs Lilla Champions League, för att locka fler föräldrar att engagera sig i föreningslivet.

Tony Croon kommer jobba med ett integrationsprojekt för att få in fler spelare och ledare med invandrarbakgrund till fotbollen i Bollnäs GIF.

Den som ska hålla i trådarna är Tony Croon, välkänd profil i Bollnäs både som fotbollspelare och hockeyspelare - men kanske mest för sin framfart på den nationella rallycrosscenen.

Men nu väntar en ny utmaning för 46-åringen från Freluga som efter att hans sålt sin rörelse med sportbutiker i Bollnäs och Falun nu kommer jobba på 70 procent med ett integrationsprojekt.

- Det är en jättetillströming på barn som vill spela fotboll i Bollnäs och vi har nått en bristningsgräns. Bollnäs GIF har tagit styrelsebeslut att det blir seriespel för Bollnäs först som P10 och att man i stället kommer driva interna där vi i år börjar med dem som är födda 2008 och 2009, säger Tony Croon.

Interna fotbollen kommer, förhoppningsvis, spelas på tisdagar på Långnäs där lagen möts i 15 minuter långa matcher med femmannalag, något som också kommer bli en officiell spelform nästa säsong.

- Tanken är att dela in dem i de områden som barnen bor så att de kan bilda lag. Vi har jättebrist på ledare också så det här kan bli ett sätt att locka in fler föräldrar i de här grupperna som ställer upp och hjälper till, säger Tony Croon.

Med interna så försvinner också poolspel för yngre lag i Bollnäs GIF som gjort det jobbigt för en del familjer att kunna delta.

- Av egen erfarenhet vet jag att om man lägger det en tisdagkväll så vet man att det är lättare att komma ifrån, nu är det ofta poolspel och då går det kanske en hel lördag, säger Tony Croon.

En annan, viktig, del i hans arbete blir att få in fler barn med utländsk bakgrund.

- Det ingår i mitt integrationjsprojekt att vi ska få med barn av utländsk härkomst så att vi får med den inkluderingen också med både barn och föräldrar. Det stora målet på sikt är att få fram fler ledare med flykting eller invandrarbakgrund, säger Tony Croon.

Förutom interna fotbollen så ska han även jobba med spontanfotboll i Bollnäs.

- Det ska bli ett par gånger i veckan och alla får vara med. Men vi vänder oss framförallt till barn som är nya i Sverige och vi ska utbilda ledare från de äldsta föreningslagen så att de kan vara med och driva de här träningarna.

Mer läsning

Annons