Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HuFF-ungdomarna besökte Celtic och träffade landslagsbacken

/
  • Efter matchen mot Aberdeen fick evelerna träffa landslagsbacken Mikael Lustig som spelar i Celtic.
  • Hela gänget samlat på innerplanen av Celtic Park i Glasgow.

I januari inledde Hudiksvalls FF ett samarbete med den skottska storklubben Celtic.
Nu har fotbollsklassen på Bromangymnasiet varit över till Glasgow på ett kort träningsläger hos klubben.
– Det var sjukt kul och lärorikt, säger Wilma Hellström.

Annons

Det var i januari som samarbetet blev officiellt. Celtic, som har 37 globala samarbeten över världen, kom överens med Hudiksvalls FF om att inleda det första samarbetet med en svensk klubb.

Som den del i det treåriga projektet kom ledare från Celtic till Hudiksvall i somras för att hålla en välbesökt sommarfotbollsskola. Nästa stora del i projektet blev verklighet i slutet av oktober.

Läs mer: "Var nog en chock första dagen"

Då åkte fotbollsklassen, årskurs två, från den nationella idrottsutbildning på Bromangymnasiet till Glasgow för att hälsa på storklubben, och vara med på ett litet träningsläger.

– Det var verkligen jättebra. Vi kollade bland annat på deras U17-träning och när man såg tempot där förstår man vilken skillnad det är, säger Oscar Åkerlund.

På plats fick spelarna från HuFF-akademin köra fem träningspass på tre dagar tillsammans med tränare från Celtics organisation.

– Det var sjukt kul och lärorikt. Tempot var den stora skillnaden, och att vi inte värmde upp så mycket som här hemma. Annars var det mest övningar man kände igen, säger Wilma Hellström.

Utöver träningarna fick HuFF-gänget hänga med på en hel del andra aktiviteter. Redan första dagen blev det rundtur på hemmaarenan Celtic Park. På lördagen fick eleverna ta plats på läktaren för att se seriematchen mellan Celtic och Aberdeen tillsammans med drygt 48 000 andra åskådare. Celtic vann matchen med 3–1.

– Det var häftigt och det var sjukt bra stämning på matchen, säger Oscar Åkerlund.

Läs mer: HuFF inleder samarbete med Celtic

Efter matchen fick man träffa Celtics svenske landslagsback Mikael Lustig.

– Det var kul att träffa honom, att få den chansen när man ändå var på plats, säger Wilma Hellström och får medhåll av Oscar Åkerlund.

– Riktigt stort kändes det faktiskt, säger han.

Förutom att se fotboll på hög nivå och träna fotboll på hög nivå var det en nyttig resa även utanför planen, där eleverna kunde studera fotbollen från sidan.

– Man fick en chans att träna på engelskan och få se var man måste ligga om man vill satsa och bli riktigt bra. De spelade en annan fotboll med bra passningsspel och man visste var man hade varandra. Det var inte så mycket långbollar, säger Wilma Hellström, som var imponerad över organisationen kring Celtic och lägret.

– Det var så bra service hela tiden, vi fick skjuts överallt när vi skulle iväg, säger hon.

Även Pernilla Karlsson och klassens lärare, var med på resan och var mycket nöjd.

– Celtic har varit otroligt gästvänliga, jag har aldrig blivit så väl omhändertagen, säger hon.

Årets resa till Glasgow var den första under projektet. Tanken är att det ska bli en resa för fotbollsklassens årskurs två även de kommande två åren.

– Grundtanken med samarbetet är utbildning, vi måste få intryck och inspiration. Vi hoppas kunna göra det här varje år, utmaningen är finansieringen, säger Olle Skoglund, ordförande i Hudiksvalls FF.

I vår kommer Willie Mcnab från Celtic till Hudiksvall för att inleda projekten för 2016. I mars nästa år anordnas ett coaches convention i Glasgow, där HuFF hoppas kunna vara representerade.

– Vi hoppas kunna skicka dit någon ledare från varje klubb i HuFF-samarbetet, säger Olle Skoglund.

Mer läsning

Annons