Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela Nordanstigs fotbollslag

/

Säsongerna 2002 och 2003 kvalade Harmångers IF till division 2. Efter det följde en turbulent tid då man föll handlöst genom seriesystemet. I fjol startade man tillsammans med Jättendals IF om på ny kula i division 6 under det gemensamma namnet Nordanstigs FF. En satsning som visade sig vara lyckad då man vann serien obesegrade.
– Vi planerar för att det här ska bli en egen förening och siktar på att ha ett stabilt division-4-lag inom några år, säger tränaren Patrik ”Putte” Melin, Harmånger.

Annons

Regnet hänger i luften när HudikNytt besöker träningen i Jättendal. Innan A-laget kör igång tränar ungdomarna. Trots förkylningstider är det stor uppslutning där ungdomar i åldern 14-17 år från Harmånger, Jättendal, Gnarp och Bergsjö spelar tillsammans i de två pojklag som Nordanstigs FF har. Bägge lagen vann sina respektive serier förra året och kommer i år att spela i division 1 och division 2. Patrik Olsson och Emil Johansson, Jättendal samt Israel Holmgren och Victor Sundin, Harmånger är fyra killar som brinner för fotbollen och vill nå så högt som möjligt. För att lyckas är de överens om att det krävs träning och åter träning.
– Det är den egna inställningen som avgör hur långt man går, säger Victor.


Ibland kan det vara jobbigt att hinna med skolan och samtidigt träna fotboll på kvällarna. Då får man helt enkelt göra läxorna på skolan. Killarna tror att årets säsong kommer att bli tuff, man är nämligen både nykomlingar och ett år yngre än de andra lagen i serien. Thomas Olsson är en av ungdomstränarna i NFF. Han säger att man hoppas kunna spinna vidare på samarbetet mellan klubbarna och på så sätt uttöka ungdomsverksamheten, både för tjejer och killar.
– För att fotbollen i Nordanstig ska utvecklas är det viktigt att vi kan erbjuda flera åldersgrupper, helst alla, möjligheten att kunna spela, såväl de som nyss har börjat samt även våra talanger, säger han.
NFF ska se till ungdomarnas bästa och ge dem möjligheten att kunna spela fotboll på nära håll – även om det inte är i just hemmaföreningen.
– Risken finns annars att de som är intresserade men inte har nåt lag helt enkelt söker sig åt andra håll för att kunna spela fotboll, säger han.
Han spånar i att man skulle kunna bygga upp samarbetet så att varje ort har ansvar för en särskild eller flera åldersgrupper. På så sätt skulle alla känna sig delaktiga i samarbetet.

Vi går över till andra sidan planen där A-laget börjat sin träning med smålagsspel, max två tillslag på bollen. Det ”Putte” först och främst har försökt skapa är en trygghet i spelet där man vågar kliva upp och vinna utan rädsla för att misslyckas. Vinnarskallen är något han tagit med sig från sin tid som spelare. Anledningen till sammanslagningen var brist på spelare och ledare. Nu har man så mycket folk att man kommer att ställa upp med ett andralag i division 7. Tanken är också att spelare från pojklagen ska få prova på att spela där.
– Det är alltid mycket folk på träningarna nu och det är ju kul, även folk från stan har blivit lite nyfikna på vad vi håller på med och har börjat träna med oss, säger ”Putte” som tidigare tränat Strands IF.
Trots att det huvudsakliga målet är att etablera sig i ”fyran” så har man inga krav på att gå upp från division 5 direkt i år. Inget ska stressas fram och allt får ta den tid det tar. Några egentliga svårigheter ser han inte att det finns i och med sammanslagningen. Allt är nytt och man har startat om från början.
– Jo, förresten, bytänkandet måste folk släppa, men eftersom vi kallar oss Nordanstig och inte ett specifikt ortsnamn så tror jag att det kommer att gå bra ändå, vi vill ju att fler lag ska vara med på det här, säger han.


Nordanstigs FF kommer att turas om att spela sina hemmamatcher i Harmånger och Jättendal. I framtiden kan det bli möjligt att man satsar mer på en hemmaplan men det är inget som är bestämt i dagsläget.
En spelare som var med när Harmånger kvalade till ”tvåan” är Fredrik Lassfolk, 36, Harmånger. Han verkar inte sörja särskilt mycket över att spela i en lägre division – snarare tvärtom.
– Jag har ju provat på lite högre nivåer också när jag spelade med ABK, men eftersom man är äldre och har bildat familj så passar det bra med lite långsammare tempo och färre träningar, säger han.
Han tror däremot att man kan klättra upp lika högt igen som en följd av sammanslagningen. Han påpekar också att A-lagsspelarna är viktiga förebilder för ungdomarna och att det är viktigt att hålla tågan uppe. 
– Jag tror att det betydde mycket för de yngre när vi vann serien förra året, det inspirerar de till att fortsätta med fotbollen, fortsätter han.


En annan veteran som under HudikNytts besök gör sin första träning för säsongen efter skada är Anders Engberg, 41, Jättendal. Han har spelat i Jättendals IF sedan 15-årsåldern.
– Förhoppningsvis kan man väl tillföra lite rutin i backlinjen, även om jag mest är med för att röra på mig idag, säger han.
Att samarbeta verkar vara receptet inom Nordanstigsfotbollen. Även de båda Gnarpsklubbarna Norrfjärns IF och IFK Gnarp har i år bildat ett gemensamt lag. Andreas Holmsten, 25, Gnarp är i valet och kvalet om vilket lag han ska spela för den här säsongen. Han spelade i NFF förra året men är skriven för Norrfjärn/Gnarp i år.
– Vi får se hur stor träningslusten är i Gnarp, det är ett sånt trevligt gäng här och mycket folk, men jag har inte riktigt bestämt mig än, säger han.
Att hinna med jobbet och samtidigt spela fotboll är inga bekymmer.
– Jag jobbar mest i Hudik och är hemma halv fem om dagarna så det är inga problem, säger han.
Om Nordanstigs FF så småningom når division 4 får framtiden utvisa. Man har en bred trupp med en låg medelålder och återväxten bland de yngre spelarna får nog beräknas som säkrad, åtminstone de närmaste åren. Det återstår dock att se om fler lag i kommunen väljer att ansluta sig – det är ju trots allt hela Nordanstigs fotbollslag.

Mer läsning

Annons