Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han har följt Forsas talanger från dagiset till A-lagsdebuten

/

I elva års tid har Jan Hellberg tränat Forsas P98/99-lag.
Han har följt många av spelarna från dagistiden till debuten i A-laget.
Den gångna säsongen – möjligen den sista för honom själv – kröntes med en trippel i titlar.
– Det är en jäkla resa som man har gjort, säger 50-åringen.

Annons

Den där resan som Jan Hellberg pratar om började alltså för elva år sedan, i den lilla idrottshallen i Forsa. Tillsammans med Peter Mickelsson samlade tränarduon 25 barn för att köra i gång vad som skulle komma att bli ett långvarigt fotbollsengagemang med Forsa P98/99.

I dag är spelarna i övre tonåren, och Jan Hellberg och Peter Mickelsson har följt lirarna längs hela resan. Att laget fortfarande är hyfsat intakt från den där första samlingen i idrottshallen tror Jan Hellberg beror på att det är lättare att hålla ihop en grupp i ett mindre samhälle som Forsa.

– Några har hoppat av, men många har hållit i sen vi började. Det är helt sjukt, faktiskt. Det trodde man inte när man körde i gång. Då undrade man nästan vad man gett sig in på, men vi fick fart på dom från början, säger han och skrattar till.

– Det är verkligen en resa som man fått vara med på. I början bar man ut killarna i famnen, när dom grinade och grejer. Så är det ju inte riktigt längre. Nä, men det har varit fantastiskt kul att få vara med.

Läs mer: 16-årige backen har lirat med Forsa P98/99 sedan starten

Spelarnas utveckling har han såklart fått följa på nära håll. Men även den personliga utvecklingen har för Jan Hellberg varit stor.

Att träna ett gäng femåringar ställer ju faktiskt helt andra krav än att träna ett lag fyllt av ambitiösa tonåringar.

– Både Peter och jag har sagt att varje år ska vi försöka att bli bättre och bättre. Höja nivån och svårighetsgraderna på övningarna och hela den biten. Peter har ju steg 2, jag har bara grundkursen i fotbollsträning. Det kan man tycka vad man vill om.

Det kanske är ute i det praktiska tränarlivet som man ändå lär sig mest?

– Så är det ju, jag har ju spelat fotboll själv. Jag har haft många tränare, Lasse Lagerbäck bland annat under två år i ABK. Man har tagit en del av någon och en annan del från en annan tränare. Har man ett engagemang, ett intresse och om man brinner för det man gör, då kommer man långt.

Ändå finns det stunder då tankarna svävar iväg. Hur gör alla andra? Är det här rätt väg att gå?

– Man kan undra ibland hur andra tränare lägger upp det, hur dom kör. Men någonting har vi väl gjort rätt, det går ju ändå rätt så bra för oss.

Att elva år skulle hinna passera var ingenting som Jan Hellberg hade räknat med, eller ens kunnat föreställa sig. Framför allt inte med den inställningen som han hade innan han klev på det här uppdraget.

– Jag hade tidigare sagt att jag aldrig skulle binda upp mig så här mycket. Men sen blev det ju som det blev. Och jag ångrar inte en sekund, det har varit skitkul. Grabbarna har alltid velat lära sig och utvecklas, så det har inte varit så svårt att vara tränare för det här laget.

I dag tillhör Forsa P98/99 till ett av Hälsinglands mest talangfulla lag. En handfull spelare – Ludvig Huber, André Mickelsson, Tom Hellberg, Pelle Hedlund och Rasmus Andersson – har redan slagit sig in i A-laget i division 4.

Och nästan en hel startelva från ungdomslaget har någon gång under säsongen fått testa på spel på seniornivå.

– Bara i år har vi haft fem killar som gått upp till A-laget och det är faktiskt dom grabbarna som har spelat flest matcher av alla i A-laget. Det är en fantastisk eloge till "Frippe" (Fredrik Andersson), som vågar släppa fram ungdomarna i A-laget, säger Jan Hellberg.

Läs även: Strand U19 representerar HuFF i ligacupen

Under säsongen har P98/99 vunnit dubbla DM-guld samt spelat hem seriesegern i division 1. Utöver det har man i Hudiksvalls FF:s namn spelat ligacupen. Där gick man till semifinal, innan Malmö FF blev för svårt.

– Ligacupen var ju en jättegrej och vi tog oss till slutspel i Örebro, som ett av fyra lag. Och där blev det Malmö FF. Vi försökte tona ner det lite, dom är lika gamla som er, det är en vanlig match och så. Vi gör en jättebra match, men förlorar ändå.

När laget kom till hotellet i Örebro, där finalspelet i ligacupen hölls, möttes man av en helt annan atmosfär än vad man var van vid hemma i Hälsingland.

– Helsingborgs IF står där med en jättebuss, det är mäktigt. Så kommer vi in med Forsa-overaller och alla tittar på oss. Det kommer nog grabbarna komma ihåg länge. Det har varit en jättesäsong det här, där det bara har rullat på.

Nu väntar nya utmaningar i just ligacupen. På torsdag är det dags igen, då gruppspelet inleds. Forsa representerar samarbetsklubben HuFF i U17 och ställs mot Gefle i den första matchen.

För Jan Hellbergs del skulle det här ha blivit hans sista säsong med laget. Men nya regler kan eventuellt öppna upp möjligheten att hålla laget intakt ännu ett par säsonger.

– Jag har varit inne på att det här är sista året, i och med att 98:orna skulle bli för gamla nästa år. Men nu ser det ut som att blir så att man ska höja gränsen för spelarna till 1997, det ska bestämmas på ett repskapsmöte. Då kan vi köra med samma lag i två år till.

Han blir tyst för ett kort ögonblick. Tycks brottas med tanken om hur han i sådana fall ska göra. Och det är inget enkelt beslut att lämna det lag som han har varit en del av i elva år.

– Då hamnar man i ett annat läge, mentalt. Jag har ju förberett mig på att kliva av, men nu vet jag inte hur det blir. Jag har inte bestämt mig.

Har du funderat på hur det kommer att kännas att inte vara tränare för Forsa P98/99?

– Vi pratade om det häromkvällen, jag och Anette. Vad ska vi göra då? Jag kommer nog att klättra på väggarna här hemma, det är nog fullt möjligt. Man har gjort det här i elva år nu, det är lång tid. Men någon typ av fotboll blir det nog ändå.

Mer läsning

Annons