Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hall är kall i väntan på våren

Oktober var målet.
Men efter diverse förseningar och den värsta vintern på länge kan Söderhamns FF konstatera att målet missades med bred marginal.
Nu är frågan vilket som kommer först – riktigt gräs eller konstgräset i Hällåsens fotbollshall.
– Fruktansvärt tröstlöst, säger Lennart Wikström i SFF.

Annons

Problemet som förföljt hallprojektet genom vintern är kylan. En faktor som kom in i bilden då SFF konstaterade att hallen inte uppfördes i oktober som planerat. Vinterkylan och tjälen bet sig fast i december och har ännu inte släppt greppet. För att konstgräset ska kunna limmas fast på det utlagda gummiunderlaget måste temperaturen vara minst sex grader.

– Och i går var det minus elva grader, säger en luttrad Lennart Wikström.

– Leverantören lägger inte gräset i sådan kyla, då kan de inge ge garanti. Och att skynda på det här är ingen idé, då kan det bli skit i slutändan, säger den ansvarige i SFF:s fotbollssektion.

Under vintern har kommunen, som är ägare till hallen och hyr ut den till SFF, gjort två försök att värma upp underlaget för att mattan ska kunna limmas dit – först med ett dieselaggregat och sedan med värmemattor.

Det blev ingen succé, berättar Wikström.

– Då gav alla upp. Tyvärr så är det naturen som måste se till att vi får bra förhållanden. Just nu är det bara uppgivenhet.

* Underskattade ni väderfaktorn?

– Nej, jag tycker inte det. Om det inte hade blivit fördröjt förra våren med olika beslut så kunde hallen ha stått klar i oktober och då skulle vi haft stora möjligheter att lägga mattan.

Hallen upptar halva den tidigare Hoggavallen, grusplan på Hällåsen, där det inte går att spela matcher längre. Minus en plan och en hall för Söderhamns kommun just nu, säger en del av den kritik som finns mot hallen.

– Halva grusplanen kan vi använda när den torkar upp. Att det inte skulle gå att spela matcher ät vi medvetna om. Men det finns fina grusplaner för matcher i kommunen så för mig är de förhållandena inte sämre än innan, säger Lennart Wikström.

Annan kritik som finns frågar varför det är en hall och inte en fullstor konstgräsplan, som i Bollnäs och Hudiksvall.

Lennart Wikström:

– Det finns en massa synpunkter om det. Det här är en träningshall, så är det, även för smålagsspel och cuper vad det lider. Här ska man bedriva kvalitetsträning. Titta på det spanska landslaget hur de tränar, de använder max en fjärdedel av planen. Den dagen hallen är klar, träningen igång och ungdomarna utvecklas tror jag att det här visar sig vara en bra lösning, säger Wikström, som inte utesluter även en fullstor konstgräsplan i framtiden.

– Så kan det bli. Om planen ska läggas om på Hällåsen och den håller inte för alltid. Men det dröjer nog.

* Över till hallen då, när kan det bli spel där?

– Förhoppningsvis en kort period nu på våren.

Mer läsning

Annons