Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glenn Hysén spelar Årets match mot Föne i sommar: "Det ska bli en ära"

I slutet av 80-talet var han en av Sveriges klarast lysande fotbollsstjärnor. I sommar kommer Glenn Hyséns stjärna lysa lika klart på Movallen när han ställs mot laget som en gång utsågs till Europas sämsta – Föne IK.

Annons

Årets match på Movallen brukar vara en av publikfavoriterna på Färilaveckan och den här gången lär inte bli något undantag. I år står självaste Glenn Hysén för motståndet när Föne IK drar på sig matchstället den 16 juli. En drömbokning, om man får tro den spelande styrelsemedlemmen Gustav Brolin från Föne IK som sköter arrangemanget.

– Det är skitroligt att vi fick honom, vi har försökt tidigare men då kunde han inte.

Läs mer: Föne IK vann med uddamålet mot Dogge Doggelito

Gustav Brolin slår fast att Glenn Hysén kommer vara den bäste spelaren som någonsin beträtt Movallen och han räds inte göteborgarens fysiska spelstil.

– Är det någon man ska få en glidtackling av så är det Glenn Hysén, då kommer jag vara stolt, säger Gustav Brolin.

Bilder från Årets match 2014, när Föne IK spelade mot ett mixat kommunlag.

Glenn Hysén blir smickrad av omnämnandena, och är inte främmande för att det blir hårt spel den 16 juli även om han siktar på att inleda lugnt.

– Men när man är mitt inne i det hela och det kommer en boll en bit bort... Jag är ju lite långsammare nu för tiden, då är det lättare att glida lite. Jag hoppas att planen är välfuktad, skrattar han.

Läs mer: Klassisk match firar 20 år

Läs mer: Oavgjort i Årets match 2014

På fotbollsplanen lever Glenn Hysén numer på att "stå rätt och styra andra" för han medger att löpning inte är hans starka sida.

– Jag ska springa Göteborgsvarvet på lördag och har inte tränat en meter, det kommer gå åt helvete som vanligt, haha.

Glenn Hysén.

Under sin storhetstid på åttiotalet utsågs Glenn Hysén flera gånger till Sveriges bästa spelare och med IFK Göteborg vann han såväl Allsvenskan som UEFA-cupen. Europaäventyren tog honom till Holland, Italien och slutligen England där han vann ligan och fick bära kaptensbindeln i sitt älskade Liverpool.

Glenn Hyséns lysande backspel i bortamatchen mot England 1988 sågs som den största anledningen till att Sverige klarade 0-0 och fick en poäng i VM-kvalet. I Expressen fick Hysén betyget sex getingar av fem möjliga för sin insats.

Historiskt sett har Föne IK rört sig i andra änden av spektrat. I dag ligger klubben på övre halvan i division sex efter en stark säsongsinledning men på 90-talet lyckades klubben med bedriften att utses till Sveriges, Nordens och slutligen Europas sämsta lag. När Glenn Hysén får höra om utmärkelserna blir han extra taggad.

– Oj det hade jag ingen aning om. Det ska bli en ära att spela mot dem. De har värderingarna som man ska ha, man får ta sporten för vad det är. Man ska ha kul och sen hur det går, det är inte så viktigt, säger Glenn Hysén.

Som vanligt är Årets match mer än bara fotboll. Efter matchen, som är den sista punkten på årets Färilavecka, blir det fest, vilket låter bra i Glenn Hyséns öron.

– Det är kul att det inte bara är fotboll. Det är roligt att träffa nya människor. Och en bira är aldrig fel om det är bra väder, säger han och tillägger.

– Efter matchen, inte före, haha.

Läs mer: Glenn Hysén var med i Mästarnas mästare

Mer läsning

Annons