Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elva lag försvinner varje år

/
  • Hudik Cup (bilden från P 10-finalen mellan Iggesund och Gif Sundsvall i fjol) håller ställningarna med strax över 150 deltagande lag, men det är skrämmande dåligt intresse från hälsingeklubbarna.

Säsongen 2007 hade Hälsingland 195 herr-, dam-, pojk-, och flicklag i seriespel.
När vi nu närmar oss den lokala säsongstarten 2011 är siffran 138 lag.
Det innebär att 57 fotbollslag har försvunnit på fem säsonger, i snitt drygt elva lag per säsong från P/F 13 upp till seniorer.

Annons

– Eftersom vi är ett "utflyttningsdistrikt" där barnkullarna också blir mindre får vi dras med en nedgång. Men det är inte hela förklaringen och vi kan inte sitta still längre, säger Dan Jonsson, nytillträdd ordförande i Hälsinglands Fotbollförbund.

Seniorfotbollen har varit relativt förskonad från minskningen. Men det har trots allt försvunnit tio herrlag – från 70 till 60 – och fem damlag – 28 till 23 – under de här säsongerna. Det gör ett minus för herrarna på två lag per säsong och ett lag per säsong för damerna.

De mest negativa siffrorna hittar vi tyvärr på ungdomssidan. 2007 spelades det fortfarande åldersrelaterade pojk-, och flickserier. På pojksidan fanns då 57 lag, från juniorer till P 13, och på flicksidan – från F 17 till F 13 – fanns det 40 lag. I år är dessa siffror nere på 38 pojklag och 17 flicklag. Det gör ett minus på 26 lag på fyra säsonger, och grovt räknat uppemot 400 ungdomsspelare mindre 2011 jämfört med 2008.

Mer läsning

Annons