Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter kritiken – Mauritzon vann kampen om domarkläderna: "Vi kan följa domarnas motto med stil"

/
  • Amelia Mauritzon vann kampen om domarkläderna efter kritiken.

Amelia Mauritzon, 20, lessnade på att bära domarställ anpassade efter herrar. Hon röt ifrån och nu har hon och domarkollegorna fått rätt. – Nu behöver vi inte se ut som att vi lånat kläder från pappas garderob, säger hon till Sportbladet.

Annons

Inför den här säsongen släppte Adidas en ny kollektion domarkläder inför sommarens EM, en kollektion som damdomarna hade sett fram emot lite extra eftersom de tidigare ställen hade varit helt anpassade efter män. Men inte heller den nya kollektionen gick att få i små storlekar. I stället kom de i ännu större modell. Då lessnade domaren Amelia Mauritzon som ursprungligen är från Valbo men verkar i Norrbotten och twittrade ut sin ilska. Det fick fart på både media, och som det verkar, fotbollsförbundet.

Nu har hon och domarkollegorna i Norrbotten nämligen vunnit kampen. Det svenska fotbollsförbundet väljer att släppa Adidas damkollektion och beslutet gäller hela Sverige, efter vad Sportbladet erfar.

– Det här innebär att vi kan följa domarnas motto med stil och profil. Nu behöver vi inte se ut som att vi lånat kläder från pappas garderob, säger Amelia Mauritzon, som dömt fotboll sedan hon var i tolvårsåldern, till Sportbladet.

LÄS krönikan om de ojämlika villkoren: Amelia, 20, om att vara fotbollsdomare: "Ni är inte redo att välkomna oss"

Det blev klart att kvinnliga domarkläder skulle komma ut på allmänna marknaden igen på tisdagen, men än hoppar Mauritzon inte högt av glädje.

– De skulle finnas tillgängliga senast vecka 11, men jag vågar inte riktigt tro på det innan jag ser det själv, säger hon.

Tidigare var dammodellen på domarkläder enbart tillgängliga för domare på elitnivå. I årets allmänna kollektion var den minsta storleken small, inte extra small som det varit tidigare år, och det var en av anledningarna till varför Mauritzon lessnade.

– Vi som redan dömer kan ju säga ännu mer positivt om det i och med detta och på så sätt få fler kvinnor intresserade. Det är många bäckar små, säger hon till Sportbladet.

Mer läsning

Annons