Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter kritiken – förbundet öppnar för att införa domarkläder för kvinnor

Adidias har domarkläder för herrar. Men inte för kvinnor.
Nu, efter den stora kritiken från olika håll, öppnar Svenska fotbollsförbundet för att införa domarkläder för kvinnor i sortimentet.
– Om efterfrågan finns så är det klart att det kommer finnas i sortimentet, säger förbundets Stefan Abelstedt till NSD.

Annons

Det var under tisdagen som NSD rapporterade om att Adidas inte längre har domarkläder för kvinnor i sitt sortiment. Förra säsongen fanns det, men till i år har det tagits bort.

Anledningen är att det sålts för lite domarkläder för kvinnor tidigare, säger fotbollsförbundets kund- och säljansvarig Stefan Abelstedt. Han har även hört talas om missnöjet bland domarna.

– Att de är besvikna är en fråga mellan oss, Adidas, Intersport och domarklubbarna. Det fanns i sortimentet förra året, men det sålde ingenting, säger han.

NSD: Så nu finns det inte kvar i sortimentet?

– Nej. Men vi har tagit upp diskussionen igen. Vi måste få in ett underlag på hur stort behovet är. Det har inte varit en fråga tidigare och det behöver inte vara en fråga. Det fanns förra året och då såldes det ingenting.

LÄS MER: Krönika: Amelia, 20, om att vara fotbollsdomare: "Ni är inte redo att välkomna oss"

I intervjun med NSD berättar Abelstedt att en anledning varför det såldes lite domarkläder för kvinnor kan bero på dålig marknadsföring. Och han menar att ett faktaunderlag hade kunnat lösa mycket.

– Vi har pratat med domarklubbarnas talesman nu och vi måste ta in ren fakta. Så här många damdomare finns det, så här många herrdomare finns det. Om vi har det underlaget så kan vi ge det till Adidas och Intersport. Den här diskussionen har påbörjats, vi har haft den hela januari.

NSD: Om ni kommer fram till att det finns så x antal kvinnliga domare över 15 år, men Adidas tycker att det är för få och inte kommer tillverka några damtröjor. Vad gör ni då?

– Det får vi ta ställning till då. Men det kommer... Jag kan inte svara på det nu. Men jag tycker och tror att underlaget är så stort att de inte skulle återkomma så på den frågan.

Mer läsning

Annons